Županov prijem višestrukih darivatelja krvi

„Izrazito sam ponosan što je naša Županija uz najveći broj dobrovoljnih vatrogasaca, Županija s najvećim brojem prikupljenih doza krvi na sto stanovnika. To govori o jednom trajnom opredjeljenju humanosti i ljubavi."

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u prostorijama Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica u ponedjeljak, 27. listopada održan je županov svečani prijem za višestruke darivatelje krvi. Pozdravne riječi uputila je predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Dubravka Jaković, nakon koje je ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev upoznala prisutne s rezultatima u darivanju krvi koje postižu društva u našoj Županiji. Prema njezinim riječima, 2013. godine prikupljeno je 8258 doza krvi čime je naša Županija najuspješnija u Hrvatskoj. Potrebno je naglasiti kako prema tim podacima broj davanja na sto stanovnika u našoj Županiji iznosi 7,4, dok je hrvatski prosjek 4,3 davanja. Istaknula je kako iza tih brojki stoji neprocjenjiva humanost svakog darivatelja krvi, a posebno ih veseli što je obitelj zlatnih darivatelja krvi svake godine sve veća.

Nakon predsjednice i ravnateljice Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije prisutnima su se obratili voditelj Odjela za davalaštvo krvi Zavoda za transfuzijsku medicinu dr. Čedomir Maglov, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa dr. Josip Jelić i župan Darko Koren.

„Izrazito sam ponosan što je naša Županija uz najveći broj dobrovoljnih vatrogasaca, Županija s najvećim brojem prikupljenih doza krvi na sto stanovnika. To govori o jednom trajnom opredjeljenju humanosti i ljubavi. Hvala vam na tome i želim vam puno zdravlja te neka u vama ostane samo jedan virus – virus ljubavi“ rekao je u svom obraćanju župan Koren.

Uslijedila je podjela priznanja višestrukim darivateljima krvi. Predsjednica Županijskog Društva Crvenog križa uručila je narukvice Crvenog križa darivateljima koji su krv dali sto i više puta, dok je župan uručio srebrnjak s likom zaštitnika Koprivničko-križevačke županije – sv. Marka Križevčana. Ove je godine šest osoba ušlo u skupinu koja je darovala krv više od sto puta. To su Josip Đurinčić iz Đurđevca, Josip Dolenec iz Koprivnice, Josip Šprem iz Koprivnice, Josip Vazdar iz Koprivnice, Vladimir Berend iz Križevaca i Đorđe Kiš iz Križevac. Ovoj skupini pridružila se i Anđela Kožarić iz Đurđevca koja je krv dala 75 puta.

Uz župana Darka Korena u ime Koprivničko-križevačke županije svečanosti su prisustvovali njegovi zamjenici Darko Sobota i Ivan Pal te pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.