Županiju posjetio Veleposlanik Kraljevine Danske Anders Christian Hougård

Prostore Županijske uprave posjetio je danas veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Anders Christian Hougård s voditeljem Trgovinskog odjela Žarkom Mašanovićem i trgovinskim asistentom Djordjom Obradovićem. Na sastanku se razgovaralo o sličnostima i različitostima između Kraljevine Danske i Republike Hrvatske, a župan Darko Koren predstavio je veleposlaniku stanje u gospodarstvu te posebnosti i znamenitosti po kojima je poznata Koprivničko-križevačka županija.

Veleposlanik Danske dotaknuo se pitanja reforme te se osvrnuo na provedenu reformu lokalne i regionalne samouprave u Kraljevini Danskoj 2009. godine kojom je Danska podijeljena na pet regija, a smanjen je broj općina.

„Mislim da je koncept reforme u Danskoj išao u pravcu potpune decentralizacije, a mislim da mi kao društvo nismo spremni za to. Mi moramo ići na jedno prijelazno rješenje u jačanju županija, a broj općina i njihove strukture će se sigurno dorađivati“, objasnio je župan.

Veleposlanik i župan složili su se kako je bitno da prilikom provođenja reforme regionalne samouprave kvaliteta zdravstva i obrazovanja ostane vrhunska te da se politika ne smije udaljiti od građana.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Darko Sobota, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac te voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i europske fondove Vladimir Šadek.

Služba ureda župana