Županiju će na 26. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara predstavljati tamburaški sastavi udruga „Tomislav Franjić“ Kalinovac,“Prekodravski zvon“ Gola te „Rudar“ iz Glogovca

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije u Virju je prošlog vikenda održana  Županijska smotra  tamburaških orkestara i malih tamburaških  sastava, kojoj su prisustvovali i načelnik Općine Virje Mirko Perok, tajnica Zajednice Zrinka Roksandić te u ime Županije pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Domaćini Smotre  bili su  članovi HPD-a „Ferdo Rusan“, Virje, a pokrovitelj  Županija, dok je u programu sudjelovalo 100-tinjak glazbenih amatera iz dva orkestra i četiri mala tamburaška sastava.

Pročelnica Ivančić pozdravila je sudionike i posjetitelje te se osvrnula na 20 godina rada Zajednice i pohvalila njihove aktivnosti, istaknuvši kako se ne moramo brinuti za opstanak kulturnog amaterizma zbog svih ovih vrijednih i talentiranih ljudi koji čuvaju našu kulturnu baštinu i promoviraju Županiju unutar i izvan granica Hrvatske. Domaćinima iz Virja zahvalila je na domaćinstvu, sudionicima zaželjela uspješan nastup te otvorila Smotru.

U natjecateljskom  programu sudjelovali su:

  • u kategoriji  koncertni orkestar  – tamburaški orkestar HPD „Ferdo Rusan“, Virje   i tamburaški orkestar Kulturne udruge „Tomislav Franjić“ Kalinovac
  • u kategoriji koncertni sastav -mali tamburaški sastav udruge “Prekodravski zvon“ iz Gole
  • u  kategoriji folklorni sastav: tamburaški sastav  KUD-a  „Stari  graničar“ Cirkvena, tamburaški sastav   KUD a „Rudar“ iz Glogovca te tamburaški sastav KUD-a Molve.

Sve izvedbe pratio je i ocjenjivao selektor Hrvatskog sabora kulture, Ivan Potočnik,  koji se prilikom  vrednovanja vodio  sljedećim umjetničkim elementima i mjerilima: tehnika sviranja, težina programa, skupnost, tempo, ritam, muzikalnost, ugođenost, cjelovitost interpretacije, koncepcija programa i opći dojam te .

Za predstavnike Županije koji će sudjelovati na  26. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava 2. i 3. studenoga 2019. u Dugom Selu izabrani su:

  • u kategoriji  koncertni orkestar – TO Kulturne udruge „Tomislav Franjić“ Kalinovac
  • u kategoriji koncertni sastav -mali tamburaški sastav udruge “Prekodravski zvon“ iz Gole
  • u  kategoriji folklorni sastav: TS  KUD- a „Rudar“ iz Glogovca.

Cilj Susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava jest očuvanje i razvoj tamburaške nematerijalne kulturne baštine, prikaz najvrjednijih ostvarenja i aktualnih postignuća amaterskih tamburaških orkestara i sastava u Republici Hrvatskoj, osnivanje i revitalizacija županijskih smotri tamburaškog stvaralaštva te poticanje glazbenog stvaralaštva, amaterskog rada i razvoj publike.

Služba ureda župana