Županijsku upravu posjetio Njegova Ekscelencija veleposlanik Ilir Melo

Županijsku upravu posjetio je Njegova Ekscelencija veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Ilir Melo sa suradnicima gdje su ga dočekali župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota.

Na samom početku, župan je poželio dobrodošlicu gostima te ukratko ispričao nekoliko pojedinosti o Koprivničko-križevačkoj županiji s posebnim naglaskom da je Županija poznata po poljoprivredi, a jaka je u prehrambenoj industriji.

Pored toga, osvrnuo se i na geografski položaj Županije te naivu dodavši kako je prostor Županije i mjesto Hlebine ishodište naivne umjetnosti.

IMG_7303mVeleposlanik Melo istaknuo je kako mu je ovo prvi posjet Koprivničko-križevačkoj županiji te kako vidi da postoji potencijal za suradnju između Županije i Albanije. Dodao je kako Hrvatska može pomoći Albaniji svojim iskustvom ulaska u Europsku uniju, ali i pisanjem projekata te njihovom prezentacijom u Bruxellesu.

Župan i veleposlanik razgovarali su i o reformi jedinica lokalne samouprave u Albaniji kojom je broj jedinica smanjen sa 373 na 61, odnosno općine su spojene u gradove.

Pored toga, veleposlanik je naglasio kako Albanija postaje regionalni ekonomski centar i kako bi na primjerima Italije i Njemačke hrvatske kompanije mogle pokrenuti tvrtku u mjestu Tirani i od tamo se širiti na susjedne zemlje.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalnu djelatnost i poljoprivredu održao je kratku prezentaciju o Koprivničko-križevačkoj županiji u sklopu koje se, između ostalog, osvrnuo i na gradnju brze ceste do Križevaca te izgradnju drugog kolosijeka željezničke pruge od Dugog sela do Križevaca, a na kraju prezentacije župan je istaknuo:

„Mali smo, ali se puno toga događa ovdje. Gospodarstvo nam je živo i imamo puno investicija u privatnom i javnom sektoru.“

IMG_7304mS obzirom da je trenutno glavna tema rasprava u Albaniji model Javno-privatnog partnerstva, a Gimnazija „Fran Galović“ Koprivnica upravo je građena po tom modelu, župan i veleposlanik osvrnuli su se na taj model gradnje i razgovarali o njegovim prednostima i manama.

Na kraju sastanka, župan i veleposlanik zaključili su kako postoje brojna područja za suradnju između Republike Hrvatske, ali i Županije s Republikom Albanijom.

Ovom sastanku su pored veleposlanika prisustvovali i njegov asistent Ivi Permeti te predstavnik albanskih manjina u Koprivničko-križevačkoj županiji Memet Ristemi, tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać, voditeljica Odjela financija, poticanja poduzetništva i ulaganja u PORI Razvojnoj agenciji Podravine i Prigorja Gordana Kotarščak, Renata Lohajner iz HGK Županijske komore Koprivnica, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te viša savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport Vesna Peršić Kovač.

Služba ureda župana