Županijskoj udruzi slijepih odobrena sredstva za projekt „Svijetla budućnost“

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije jedina je udruga slijepih u Hrvatskoj kojoj su odobrena sredstva na natječaju Ministarstva socijalne politike i mladih za projekte usmjerene pomoći socijalno ugroženim obiteljima za provedbu projekta “Svijetla budućnost”.

Projekt će se provoditi deset mjeseci, a partneri ovog projektu su Koprivničko-križevačka županija i Centar za socijalnu skrb Koprivnica.

“Aktivnosti ovog projekta sadržajno su orijentirane prema smanjenju rizika od siromaštva i socijalne isključenosti. Članovi udruge, kao slijepe osobe, spadaju u posebno ranjivu društvenu skupinu izloženu riziku od siromaštva i socijalne isključenosti na području naše Županije”, istaknula je tajnica Udruge Maja Koren Golub.

Projektom će se osigurati spajanje na električnu mrežu za jednog njihovog člana, nabaviti specijalizirana školska informatička tiflotehnička pomagala za slijepe za četiri učenice, osigurat će se poklon paketi s osnovnim životnim namirnicama uoči božićnih i uskršnjih blagdana za desetak članova udruge, nabaviti drva za ogrjev za 15 članova udruge te nabaviti kućanski aparati i medicinska pomagala za četvero korisnika slabijeg imovinskog stanja.

Projektom će se organizirati i jedan Okrugli stol o problemu i riziku siromaštva i socijalne isključenosti.

Rezultat projekta trebao bi biti i kvalitetnije obrazovanje i veća dostupnost informacijama za učenice s oštećenjem vida koje će uz pomoć nabavljenih pomagala lakše pratiti nastavu i ispunjavati školske obaveze, što će direktno doprinijeti njihovom boljem uspjehu u obrazovanju i mogućnostima zapošljavanja.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.