Županijsko Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droge s voditeljima školskih preventivnih programa pokreće natječaj za izradu edukativnih filmova o problemu ovisnosti

U prostorijama Županijske uprave u četvrtak 7. studenoga održan je zajednički sastanak voditelja školskih preventivnih programa osnovnih i srednjih škola te članova županijskog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga kojem je predsjedao zamjenik župana i predsjednik Povjerenstva Ratimir Ljubić, a sastanku je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja. Zamjenik je uvodno naglasio kako mladi velik dio svojeg vremena  provode u školi te kako je ona najbolje mjesto gdje se putem kvalitetnih preventivnih programa može obuhvatiti veliki broj mladih ljudi koji potencijalno mogu biti u opasnosti zbog raznih vrsta ovisnosti.

 „Aktivnosti vezane za prevenciju ovisnosti obično se intenziviraju prilikom obilježavanja  Mjeseca borbe protiv ovisnosti pa smo i mi u tom duhu organizirali sastanak kako bi raspravili o važnosti preventivnih programa u našim školama. U  županijskom Akcijskom planu za suzbijanje zlouporabe droga središnje mjesto imaju upravo školski preventivni programi i voditelji ovih programa. Između ostalog i zbog dobro poznate činjenice da su aktivni mladi u puno manjem riziku od razvoja ovisničkih ponašanja“, kazao je uvodno zamjenik Ljubić.

Na sastanku je dogovoreno pokretanje natječaja za izradu edukativnih filmova vezanih za problem ovisnosti koji su predstavile koordinatorice za školske preventivne programe i članice Povjerenstva, Jasna Horvat Vlahović, Petra Sobota-Frčak i Jelena Šimek Kristović. U snimanju filmova će moći sudjelovati svi učenici osnovnih i srednjih škola s područja županije, a rok za dostavu radova će biti 1. veljače iduće godine nakon čega će se u gradovima županije organizirati i festivali edukativnih filmova te nagrađivanje najboljih radova. Sudionici sastanka u raspravi su istaknuli kako ranija iskustva govore da učenički filmovi mogu poslužiti kao izvrstan materijal u nastavi i programima prevencije.

Sastanak je imao i edukativni dio pa su tako sudionici sa zanimanjem poslušali predavanje  dr. Vanja Raste Sabol, subspecijalistice dječje i adolescentske psihijatrije koja je predstavila medicinske spoznaje vezane za rano prepoznavanje psihičkih poremećaja djece i mladih.

„Neki od oblika razvojnih, emocionalnih i ponašajnih problema ima oko 20 posto mladih do 18 godina, no tek je manji dio otkriven. Na području naše županije najveći broj mladih pati od anksioznih poremećaja koji se uz odgovarajući tretman ipak relativno uspješno liječi. Sve više se susrećemo s problemom ovisnosti o tehnologiji pa tako gotovo 50 posto djece koja dolazi u ordinaciju ima ozbiljne probleme zbog prekomjernog korištenja mobilnih telefona zbog čega se sve više padaju u depresiju te se izoliraju od realnog svijeta i fizičkog kontakta“, upozorila je dr. Raste Sabol te napomenula kako je osim rada s djecom potreban i rad s roditeljima koji nerijetko nisu dovoljno upućeni kako prepoznati tipove ovisnosti.

Služba ureda župana