Županijsko Gospodarsko-socijalno vijeće održalo 8. sjednicu

U prostorijama županije 23. ožujka je održana 8. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća. Usvojen je prijedlog Plana rada za 2010. godinu, kojim se predviđaju aktivnosti vezane uz praćenje nezaposlenosti i socijalne skrbi, ali i o učincima primjene Zakona o mirenju na području Koprivničko-križevačke županije, sivoj ekonomiji i radu na crno.

Ravnateljica Zavoda za zapošljavanje područna služba Križevci Jadranka Čapalija informirala je članove Vijeća o kretanju nezaposlenosti i zapošljavanja u prvim mjesecima 2010. godine. U veljači je uočeno povećanje nezaposlenosti u odnosu na siječanj od 2,8%, što je u okvirima nacionalnih trendova povećanja. Glede zapošljavanja bilježi se pad od 10,5% u odnosu na siječanj, a najviše se potrebe iskazivalo za radnike u prerađivačkoj industriji, obrazovanju i uslužnim djelatnostima. Počela je i provedba mjera iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ove mjere su usmjerene na poticanje motivacije za zapošljavanje, sufinanciranje prvog zapošljavanja mladih osoba i dugotrajno nezaposlenih osoba, ali i za obrazovanje za tržište rada.

Prisutni su u utorak 30. ožujka pozvani na Sajam poslova koji u Domu mladih u Koprivnici organizira Hrvatski zavod za zapošljavanje. Predstavnici poslodavaca komentirali su aktualne probleme, a Robert Kukolja predložio je vertikalno povezivanje Gospodarsko-socijalnih vijeća.

Predsjednica Vijeća Katarina Sinjeri predložila je aktiviranje suradnje sa Županijskom skupštinom kroz prisustvovanje predstavnika Vijeća za vrijeme rada Skupštine. U tome je dobila jednoglasnu potporu svih predstavnika poslodavaca i sindikata.