Županijskim ustanovama odobreni projekti u vrijednosti od 770 tisuća eura

U utorak, 26. siječnja, u prostorijama Koprivničko-križevačke županije održana je prezentacija IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska u kojima sudjeluju Razvojna agencija PORA, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Koprivničko.križevačka županija. Radi se o programima kod kojih je natječaj za dostavu projektnih prijedloga završio u lipnju 2009. godine, a rang lista odobrenih projekta objavljena 19. siječnja 2010.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici županijskih ustanova i upravnih odjela koji su rade na EU projektima, te dužnosnici župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota. Župan Koren tom je prilikom istaknuo kontinuitet županijskih ustanova, predvođenih PORA Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja, u radu na projektima pretpristupnih fondova Europske unije. Također se osvrnuo i na važnost interregionalnih projekata u suradnji sa prijateljskim regijama susjednih zemalja.

– Dosadašnji manji projekti županijskih ustanova trening su i priprema za izradu financijski solidnijih pretpristupnih projekata kao što je IPA, te strukturnih i kohezijskih fondova jednog dana kad Hrvatska uđe u EU, kazao je Koren. Koren je također izrazio zadovoljstvo radom PORE, koja je osnovana između ostalog i zbog izrade projekata koji će aplicirati na EU fondove, te koja je novim ostvarenim projektima dokazala da prošlogodišnja nagrada za najbolju razvojnu agenciju u Hrvatskoj nije slučajna.

Prezentaciju novih odobrenih projekata u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, vodila je ravnateljica PORE Melita Birčić. Ona je kazala da se radi o projektima čija će se provedba financirati tijekom 2010. i 2011. godine, a početak se očekuje u prvoj polovici 2010. godine. Također je istaknula da je od ukupno 42 projektna prijedloga za ustanove i institucije iz naše županije odobreno ukupno 9, od kojih se 5 odnosi na županijske ustanove predvođene PORA-om. Ukupna vrijednost odobrenih projekata je oko 770 tisuća eura, od čega je udio vlastitog sufinanciranja 13,6 tisuća eura, što Koprivničko-križevačku županiju ističe kao 3. najuspješniju po vrijednosti odobrenih projekata (iza Osječko-baranjske županije i Međimurske županije).

Razvojna agencija PORA, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Koprivničko-križevačka županija su projektni partneri i partneri suradnici u sljedećim projektima:

  • DRAVIS 2 – cilj projekta je unapređenje sustava javnog uzbunjivanja i upravljanja katastrofama uz rijeku Dravu u pograničnom
    području.
  • CROST II – cilj projekta je unaprijediti razvojne mogućnosti u pograničnom području putem edukacijskih radionica.
  • MOBILE REGION – cilj projekta je unaprijediti tržište rada u pograničnom području.
  • DRAVA-GASTROLOBBY – cilj projekta je unaprijediti suradnju institucija, manjina i nevladinog sektora iz Koprivničko-križevačke županije i županije Somogy s ciljem poboljšanja kulturne suradnje i međusobnog povezivanja.
  • UNIREG IMPULSE – cilj projekta je promovirati suradnju regionalnih sveučilišta kao pokretača razvoja i uspostava regije znanja u pograničnom području.