Županijski voćari predstavili svoje proizvode na jubilarnom 10. Voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu

Proizvođači voća i voćnih prerađevina iz Koprivničko – križevačke županije predstavili su se prošlog vikenda na jubilarnom 10. Međunarodnom voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu koji je okupio više od 150 poduzetnika i stručnjaka iz područja voćarstva.
Na svečanom otvorenju Sajma, zamjenik župana Darko Sobota obratio se u ime partnera sajma Koprivničko – križevačke županije koja od 2006. godine kontinuirano organizira nastupe svojih voćara. Tom prilikom zamjenik je istaknuo kako na području Koprivničko – križevačke županije, prema službenim podacima ukupna površina voćnjaka iznosi 1.000 ha. Od toga 252 ha odnosi se na orašasto voće (orah i lijeska), a ostalo voće zastupljeno je na 736 ha. Najzastupljenija sorta je jabuka, zatim slijede šljiva, višnja i breskva. Zamjenik Sobota zahvalio je Međimurskoj županiji na povjerenju i pozivu za partnerstvo u organiziranju ovog specijaliziranog sajma koji je postao prepoznatljiv u široj regiji.

Sajam je službeno otvorila zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol.

Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera, a poduzetnici su tim povodom izložili voće i voćne sadnice te voćne prerađevine, strojeve za proizvodnju, preradu i zaštitu voća, sustave za skladištenje i čuvanje voća, sustave za obranu od tuče i sustave za navodnjavanje te specijalizirana gnojiva. U okviru sajamskih događanja organizirane su radionice, prezentacije opreme i mehanizacije, stručna predavanja, i okrugli stolovi o aktualnim temama iz područja voćarstva.
Sajam je organizirala Općina Donji Kraljevec, a suorganizatori su Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Poljoprivredna savjetodavna služba pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.