Županijski Stožer raspravljao o daljnjoj organizaciji cijepljenja i usvojio dokumente u sklopu Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara

U prostorijama Županijske uprave danas je održana koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj se raspravljalo o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i organizaciji nastavka cijepljenja opće populacije protiv bolesti COVID-19, a usvojeni su i dokumenti u sklopu Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku za 2021. godinu.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno predstavio aktualne podatke vezane uz epidemiološku situaciju na području županije te se osvrnuo na stanje u školama: „Imamo jednog pozitivnog učenika, njih 20 u samoizolaciji, oboljelih nastavnika nema, a jedan je u samoizolaciji. Što se tiče nenastavnog osoblja, nema niti pozitivnih ni u samoizolaciji. Takvo je stanje zadovoljavajuće, a po broju novooboljelih nalazimo se čak ispod državnog prosjeka. Unatoč povoljnijim brojkama, moramo i dalje biti odgovorni i pridržavati se epidemioloških mjera jer se situacija može pogoršati, kao što to vidimo po nekim novim žarištima diljem Hrvatske.

Načelnik Ljubić osvrnuo se i na visoku razinu organizacije cijepljenja koja je ostvarena u suradnji sa županijskim zdravstvenim ustanovama i liječnicima obiteljske medicine, a posebno je naglasio važnost izbjegavanja gužvi na punktovima te pohvale za organizaciju koje stižu od strane građana. Dosad se cijepilo u Koprivnici, Križevcima i Legradu, a sljedeći punktovi su sportska dvorana Strukovne škole u Đurđevcu gdje se cijepi sutra te Srednja škola Koprivnica u subotu u prijepodnevnim i popodnevnim satima.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla složila se s načelnikom Ljubićem glede apela građanima da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera te je istaknula kako se punktovi za cijepljenje odabiru prema iskaznom interesu građana liječnicima obiteljske medicine, a nastoji se cijepiti što više ljudi na jednom mjestu zbog zahtjevnosti organizacije. Upravo zato se krenulo s gradovima, a od općina je odabran Legrad jer je bilo najviše zainteresiranih.

Daljnja dinamika cijepljenja ovisi o količinama i brzini pristizanja cjepiva, a prema našim planovima sljedeći tjedan bi na rasporedu moglo biti Virje. Kako bi sve išlo prema planu i bez zastoja, ključna je dobra priprema, a važno je i da građani poštuju zadane termine, na čemu im zahvaljujem. Osim masovnih cijepljenja na punktovima, razmišljamo i o mogućnosti da liječnici cijepe po ambulantama manju količinu osoba koje nisu u mogućnosti cijepiti se na drugačiji način“, kazala je ravnateljica Vadla.

Načelnik Ljubić zatim je dodao kako OB Koprivnica funkcionira bez ikakvih poteškoća i u punom opsegu svojih djelatnosti, dok su predstavnici Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, županijskog Doma zdravlja, Policijske uprave Koprivničko-križevačke te Službe civilne zaštite Koprivnica izvijestili kako ustanove djeluju u skladu sa svim važećim protokolima.

Drugi dio sastanka odnosio se na usvajanje dokumenata u sklopu Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku za 2021. godinu, a članovi Stožera jednoglasno su usvojili Plan operativne provedbe Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2021. za područje Koprivničko-križevačke županije, Plan Stožera civilne zaštite u pripremi protupožarne sezone 2021. godine, Plan aktivnog uključivanja svih subjekata zaštite od požara za područje Koprivničko-križevačke županije i županijski Financijski plan za provođenje zadaća iz područja zaštite od požara s naznakom visine troškova uključivanja vatrogasaca i tehnike na dislokacije na priobalnom dijelu RH za 2021. godinu.

Zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Zvonimir Habijan kazao je kako su svi planovi predani Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici te kako se do kraja godine očekuje primopredaja još devet vozila koje će osigurati Ministarstvo unutarnji poslova i Ministarstvo poljoprivrede. Ujedno se osvrnuo na nabavu vozila koje je osigurala Županija za potrebe županijske Vatrogasne zajednice te je naglasio kako Županija izdvaja 545 tisuća kuna za redovnu djelatnost Zajednice, kao i 360 tisuća kuna za opremanje vatrogasaca što se razdjeljuje po požarnim područjima.

Nakon usvajanja dokumenata, zamjenik Ljubić još je jednom zahvalio svim županijskim zdravstvenim djelatnicima na sudjelovanju u organizaciji cijepljenja, kao i Policijskoj upravi te Službi civilne zaštite koje također daju svoj doprinos.

 

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije