Županijski Stožer pozvao građane da se sutra odazovu na cijepljenje u Sveti Petar Orehovec, sljedeći punktovi su Gola i Koprivnica

Nakon koordinacije članova Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je održana konferencija za medije na kojoj je potvrđeno kako će se cijepljenje opće populacije u Općini Sveti Petar Orehovec održati prema planiranom rasporedu.

Kao što je pojasnio načelnik županijskog Stožera Ratimir Ljubić, na jutrošnjoj je koordinaciji donesen Zaključak o privremenoj obustavi cijepljenja na punktu u općini Sveti Petar Orehovec, koji uključuje stanovnike općina Sveti Petar Orehovec, Gornja Rijeka i Kalnik.

Obzirom na obavijesti načelnika navedenih općina o velikom broju odustajanja njihovih mještana, donijeli smo Zaključak da se cijepljenje privremeno odgodi za sljedeći tjedan, kada se prijavi veći broj ljudi, jer je organizacija punkta iznimno složen i zahtjevan posao koji uključuje preko 30 djelatnika iz raznih zdravstvenih ustanova i značajne materijalne resurse. Isto tako, obzirom da se na tom punktu cijepi AstraZeneca cjepivom i da je za četvrtak najavljeno mišljenje Europske agencije za lijekove, očekujemo da će nakon toga porasti interes građana. Nakon dodatnog usklađivanja mišljenja odlučili smo da će se ipak organizirati punkt u Svetom Petru Orehovcu za naše sugrađane koji se žele cijepiti te ih ovom prilikom pozivamo da se odazovu u zakazanim terminima“, kazao je načelnik Ljubić.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla dodala je kako se, prema najnovijim podatcima, prvom dozom cijepilo 6400 osoba te drugom dozom njih 2100, istaknuvši kako privremena odgoda cijepljenja u Svetom Petru Orehovcu nije vezana uz stručnu procjenu sigurnosti cjepiva, nego isključivo uz složenost organizacije i prepolovljen interes građana.

Ponavljam kako su sva registrirana cjepiva jednako vrijedna i apeliram na naše sugrađane da se cijepe onima koja su nam trenutno na raspolaganju. Moramo razumjeti kako je organizacija punkta zahtjevan proces koji uključuje mnogo ljudi, a mi smo dosad pokazali najvišu moguću razinu spremnosti na prijašnjih osam punktova što pokazuje koliko ozbiljno shvaćamo naš posao. Pozivam naše sugrađane da ne odustaju od cijepljenja jer smo dosad cijepili sa cjepivima sva tri proizvođača i nismo zabilježili ozbiljnije nuspojave ili reakcije. Važno je da si i dalje prijavljuju svojim liječnicima te iskoriste priliku kada im je cjepivo na raspolaganju. Zavod za javno zdravstvo ima jasnu uputu nastaviti kontinuirano cijepiti sa svim raspoloživim cjepivima pa tako i sa AstraZenecom, a ova je privremena odgoda potaknuta time što su naši sugrađani željeli dobiti dodatnu sigurnost od EMA-e. Za sad ne postoje medicinski dokumenti koji bi ukazivali da je to cjepivo manje vrijedno, a napravila bih i usporedbu s cjepivom protiv gripe za koje nitko ne pita koji je proizvođač, a isto ih je nekoliko na raspolaganju“, poručila je ravnateljica Vadla te dodala kako se planiranje punktova nastavlja prema dogovoru, u petak u općini Gola te u subotu u Koprivnici.

Na kraju konferencije za medije prisutnima se obratio župan Darko Koren koji je istaknuo kako je organizacija punktova vrlo složen posao koji zahtijeva veliku pripremu te kako je razlog zbog kojeg je Stožer razmatrao zaključak o privremenoj odgodi  bio organizacijske prirode i bez procjena i ocjenjivanja učinaka i vrsta cjepiva.

„Potaknuti činjenicom da je priprema punkta vrlo zahtjevan proces te da podatci s terena  govore da je od otprilike 650 prijavljenih za cijepljenje broj pao ispod polovice, razmišljali smo da se privremenom odgodom pričeka mišljenje Europska agencija za lijekove koje bi ljude umirilo. Unatoč očitom manjku interesa te bez obzira što organizacija podrazumijeva velike materijalne i ljudske resurse, sutra ćemo održati punkt u Svetom Petru Orehovcu za područje tri potkalničke općine pa će se cijepiti oni koji će to htjeti, a ostali će se cijepiti u narednom tjednu nakon što čuju i mišljenje Europske agencije za lijekove što će pomoći odagnati nesigurnost koja je stvorena. Mi ćemo i dalje ustrajati da sve kao i do sada bude organizirano na najvišem  nivou“ zaključio je župan Koren.

Dodajmo kako je danas upućen i dopis načelnicima triju općina o održavanju sutrašnjeg punkta za cijepljenje sukladno svim uputama i protokolima koje je izradio Županijski Stožer civilne zaštite i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kojim se poziva stanovnike da se odazovu na akciju cijepljenja.

 

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije