Županijski Stožer održao koordinaciju na temu prihvata i zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine

Županijski Stožer je prema naputcima Stožera CZ RH na području naše županije koordinirao sve aktivnosti sastavnica sustava civilne zaštite te osigurao smještaj za 100-injak osoba, a prihvatni objekti će biti mobilizirani  u slučaju potrebe i temeljem odluke nacionalnog Stožera civilne zaštite

U prostorijama Županijske uprave danas je održana koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na temu prihvata i zbrinjavanja izbjeglica pogođenih ratnim zbivanjima na području Republike Ukrajine. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić na koordinaciji je istaknuo kako Stožer od prošlog četvrtka i izbijanja krizne situacije provodi sve potrebne aktivnosti te koordinira žurne i operativne snage sustava civilne zaštite. „Sve naše sastavnice su u stanju pripravnosti i spremni smo pružiti svu potrebnu pomoć osobama s područja Ukrajine koje su u tranzitu ili namjeravaju privremeno ostati na području Koprivničko-križevačke županije“, kazao je načelnik Ljubić.

Kako je naglašeno na koordinaciji, Županijski Stožer je prema naputcima Stožera CZ RH na području naše županije koordinirao sve aktivnosti sastavnica sustava civilne zaštite te osigurao smještaj za 100-injak osoba, a prihvatni objekti će biti mobilizirani  u slučaju potrebe i temeljem odluke nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Trenutno su na području Republike Hrvatske uspostavljeni prihvatni centri za izbjeglice iz Ukrajine i to u Varaždinu –  Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, DOM 2, Trg Svetog Martina 1;  Zagrebu – Motel Plitvice d.o.o., Zagreb, Lučko 10  i Osijeku – Prihvatni centar Dvorana jug 2, Osijek, Kralja Petra Svačića 67.

Stožer je uputio apel sugrađanima s područja Koprivničko-križevačke županije koji bi željeli ponuditi smještaj u privatnom aranžmanu da informacije radi evidencije dostave na adresu elektroničke pošte rcz.zbrinjavanje@mup.hr koja će se koristiti i za prikupljanje podataka o volonterima koji se žele uključiti u pružanje pomoći. Građani koji su već prihvatili izbjeglice o tome trebaju obavijestiti Službu civilne zaštite Koprivnica pozivom na broj 112 kako bi se izvršila evidencija te osigurala sva potrebna pomoć.

Dodajmo kako će gradske organizacije Crvenog križa u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu organizirati prikupljanje humanitarne pomoći –  higijenskih potrepština i nekvarljivih prehrambenih namirnica koje će se u dogovoru s gradskim organizacijama (Đurđevac – telefon: 048/812-113; Koprivnica –  telefon: 048/642-193; Križevci – telefon: 048/711-700)  dostavljati u njihove prostore.

Sve žurne službe i operativne snage županijskog sustava civilne zaštite u potpunosti stoje na raspolaganju svima u potrebi te su, u skladu s odlukama i naputcima Stožera CZ RH, spremne za prihvat i pružanje logističke, zdravstvene te svih ostalih drugih potrebnih oblika pomoći izbjeglicama s područja Ukrajine, zaključeno je na koordinaciji.

Služba ureda župana