Županijski Stožer održao koordinaciju – Cijepljenje opće populacije se nastavlja na punktu u Križevcima, interes za cjepivom u domovima za starije iskazalo preko 90 posto korisnika

U prostorijama Županijske uprave danas je održana koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj se raspravljalo o aktualnoj epidemiološkoj situaciji, organizaciji nastavka akcije cijepljenja opće populacije protiv bolesti COVID-19 te povratku srednjoškolaca na kontaktnu nastavu. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je iznio aktualne podatke te pozvao sve sugrađane da i dalje poštuju mjere epidemiološke prevencije kako bi epidemiološka slika županije i dalje bila stabilna.

Što se tiče nastavka cijepljenja opće populacije na području županije, načelnik Ljubić je  istaknuo: „Prošlotjedno cijepljenje na punktu u Koprivnici provedeno je vrlo uspješno i prema dogovorenim protokolima, a trenutno provodimo i sve potrebne aktivnosti za organizaciju nove akcije cijepljenja koje će obuhvatiti Križevce te ostatak domova za starije i nemoćne osobe.“ Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla kazala je kako je cijepljenje u Koprivnici provedeno na visokoj organizacijskoj razini te je zahvalila zdravstvenim djelatnicima i operativnim snagama civilne zaštite na provedbi same akcije te sugrađanima što su poštivali protokole i zakazane termine cijepljenja.

Vadla je izvijestila kako kroz nekoliko dana stiže nova pošiljka sa 600 doza cjepiva protiv koronavirusa kojima će se prioritetno cijepiti rizične skupine starije s područja  grada Križevaca i preostali korisnici domova za starije i nemoćne osobe.

„Interes za cijepljenjem raste u cijeloj populaciji, a posebno kod korisnika u domovima za starije i nemoćne gdje je interes u početku bio oko 40 posto, a sada je preko 90 posto.  Brzina procjepljivanja i dalje ovisi o dostupnim količinama cjepiva, nadamo se kako će uskoro  pristizati sve više cjepiva te pozivam naše sugrađane da budu strpljivi jer cjepiva će biti dovoljno. Važno je istaknuti kako ćemo zaprimiti cjepivo od još dva proizvođača te da su sva cjepiva kvalitetna, apsolutno provjerena te najvažnije, da štite od najtežih simptoma koronavirusa. Jednako tako, važno je istaknuti da pacijente za cijepljenje prijavljuju  liječnici obiteljske medicine. Oni će sukladno uputama i dostupnim količinama formirati listu i odrediti termine koje treba poštivati, odnosno na cijepljenje se ne može doći samovoljno“, pojasnila je ravnateljica Vadla.

Ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić se osvrnuo na stanje u koprivničkoj bolnici napomenuvši kako bolnica funkcionira bez ikakvih poteškoća i u punom opsegu u pogledu operacijskih zahvata, rada poliklinika i kompletne dijagnostike. Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković i  pomoćnica za sestrinstvo županijskog Doma zdravlja  Biserka Zlatar izvijestile su kako ustanove funkcioniraju bez problema i u skladu sa svim važećim protokolima. Načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Miroslav Puž i predstavnik Službe civilne zaštite Koprivnica Roman Sabol su dodali kako su policijski službenici i inspektori civilne zaštite nastavili s nadzorom građana koji imaju izrečene mjere samoizolacije i liječenja u kući uz kontrolu provedbe mjera i odluka koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na kraju sastanka članovi Stožera još su jednom apelirali na građane da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera te pozvali sve zainteresirane da se za cijepljenje jave kod svojih liječnika obiteljske medicine koji će napraviti predbilježbu te ih pozvati na cijepljenje nakon definiranja termina i lokacije.

Služba ureda župana