Županijski Stožer održao konferenciju za medije: Prvom dozom cjepiva do sad procijepljeno preko 6300 osoba, akcija se nastavlja na punktovima u Svetom Petru Orehovcu, Goli i Koprivnici

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je nakon koordinacije održao konferenciju za medije na kojoj su javnosti prezentirane aktualnosti po pitanju epidemiološke situacije na području županije te provedbe akcije procjepljivanja populacije protiv bolesti COVID-19. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je kazao kako je stanje na području županije stabilno te da nema značajnog porasta broja zaraženih zahvalivši pri tome građanima na odgovornom ponašanju uz apel da se nastave pridržavati svih protuepidemijskih mjera i uputa kako bi se ovakvo epidemiološka slika održala i dalje. Osvrnuo se i na stanje u školama kazavši kako se kontaktna nastava odvija bez poteškoća uz minimalan broj zaraženih te su svega dva učenika pozitivna na koronavirus, a 14 ih je pod mjerom samoizolacije.

 Načelnik Ljubić napomenuo je kako donesene mjere i dalje ostaju na snazi te je podsjetio kako se sukladno Odluci Stožera civilne zaštite RH sportska natjecanja na otvorenom, poput županijskih nogometnih liga, nastavljaju održavati, no bez prisustva gledatelja. Osvrnuo se i na provedbu kontrole pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, posebice u radu ugostiteljskih objekata. „Kafići rade već dva tjedna, a za to vrijeme inspektori civilne zaštite proveli su 54 nadzora na području naše županije. Do sad nisu utvrdili veća kršenja mjera, osim sitnih nedostataka na što su vlasnici usmeno upozoreni, a inspektori će ovaj tjedan ponovo izaći na teren kako bi utvrdili jesu li ti nedostatci uklonjeni”, kazao je Ljubić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije  Draženka Vadla osvrnula se na tijek akcije cijepljenja, broju procijepljenih građana  te organizaciju novih punktova za cijepljenje. Prvom dozom, a u županiji su dosad stigla cjepiva kompanija Pfizer, Moderna i AstraZeneca, je dosad cijepljeno 6363 građana, a drugom 1961 osoba, kazala je Vadla te dodala da se brojka mijenja jer se već danas kod liječnika opće prakse cijepe nepokretni i teško pokretni pacijenti, a drugom dozom cijepe se i preostali korisnici doma za starije i nemoćne osobe. “Cijepili smo sa sve tri vrste cjepiva i do sad nismo imali značajnijih nuspojava. Sva cjepiva su sigurna, učinkovita i provjerena pa apeliram da se ljudi cijepe i ne čekaju. Interes za cijepljenje svakog dana sve više raste”, rekla je ravnateljica napomenuvši kako je tijekom vikenda u Križevcima procijepljeno 930 građana, a s akcijom se nastavlja i ovaj tjedan podsjetivši kako su do sad akcije provedene i u Koprivnici, Đurđevcu te općinama Legrad, Virje i Sveti Ivan Žabno.

U srijedu se tako planira cijepljenje u općini Sveti Petar Orehovec gdje će se cijepiti i stanovnici općina Kalnik i Gornja Rijeka, a u petak se akcija nastavlja u Goli te u subotu u Koprivnici. „Nadam se da ćemo uskoro obići i druge općine koje čekaju na red te napominjem da ne biramo općine niti cjepivo, nego cijepimo cjepivom koje nam je u tom trenutku na raspolaganju. Nažalost, ne znamo dinamiku dolaska cjepiva, nadajmo se kako će u idućem tjednu stići količine koje su i najavljene. Za našu je županiju planirano ukupno 160 tisuća doza, a dosad smo zaprimili oko osam tisuća doza što je daleko od broja koji je za nas namijenjen“ zaključila je ravnateljica Vadla.

Ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić kazao je kako su u bolnici trenutno hospitalizirana tri pacijenta s lakšim simptomima bolesti COVID-19. „Nemamo pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja i bolnica u svojem punom opsegu pruža kompletnu zdravstvenu uslugu“, istaknuo je ravnatelj Devčić.

Prisutnima se obratio i župan Darko Koren koji je pohvalio organizaciju punktova te zahvalio svima koji sudjeluju u pripremi i provedbi akcije cijepljenja. Naglasio je kako su sva dostupna cjepiva ispitana od strane zdravstvene struke te pružaju učinkovitu zaštitu od najtežih posljedica koronavirusa.  „Odmah po primitku cjepiva krećemo u organizaciju punkta, s ciljem ravnomjerne rasprostranjenosti na prostoru županije. Važno je istaknuti kako je organizacija besprijekorna i provedena na najvišoj mogućoj razini, što smo mogli vidjeti u Križevcima gdje se cijepilo 930 ljudi. Smatram da naši zdravstveni djelatnici zaslužuju same pohvale na ovako izuzetno dobro odrađenom poslu te da im trebamo i nadalje pružiti podršku u brizi za naše zdravlje“, zaključio je župan.

Služba ureda župana