Županijski Stožer civilne zaštite: Nema novooboljelih od koronovirusa, pridržavajte se svih općih mjera i uputa

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je održao redovnu koordinaciju na kojoj su razmijenjene aktualne informacije o zdravstvenom stanju te provedbi mjera i odluka za sprječavanje koronavirusa na području županije. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić je izvijestio kako je stanje nepromijenjeno te trenutno nema novooboljelih osoba od koronavirusa te se osvrnuo na provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj kazavši kako se stanje na području naše županije stabiliziralo.

Apelirali smo na poslodavce i lokalne stožere civilne zaštite da se strogo pridržavaju uputa o provedbi odluke o zabrani napuštanja prebivališta  te da racionalno izdaju propusnice. Ponavljam,  smisao ove mjere je da se što više ograniči kretanje i spriječi širenje zaraze.  Ostanite u svojim domovima te se pridržavajte svih uputa i ne tražite propusnice, osima ako one uistinu nisu nužne“, istaknuo je načelnik Ljubić.

Što se kontrole propusnica tiče, načelnik PU Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac je kazao kako su policijski službenici izvršili kontrolu 827 propusnica te kako su 52 osobe vraćene u mjesto svojeg boravišta.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla je napomenula kako je epidemiološka situacija na području županije i dalje dobra te da je hospitalizirana  osoba s koronavirusom  dobrog zdravstvenog stanja. Dodala je kako je pod zdravstvenim nadzorom 41 osoba koje su imale kontakte s oboljelim osobama, no one nisu razvile nikakve simptome i zdrave su, a neke od njih izlaze iz samoizolacije.

„Tri osobe trenutno izlaze iz samoizolacije jer je proteklo propisanih 14 dana od izrečene mjere. One nisu razvile nikakve simptome ili smetnje, dakle zdrave su i za svoje zdravstveno stanje ne moraju dobiti nikakvu potvrdu liječnika. Propusnicu za kretanje, ali  samo ukoliko za nju imaju isključivo opravdanu  potrebu, dobit će od poslodavca ili nadležnih stožera civilne zaštite. Napominjem da su po izlasku iz samoizolacije, kao i svi ostali naši sugrađani i dalje dužne pridržavati se svih uputa i općih mjera zaštite, higijenskog standarda, pranja ruku i dezinfekcije površina,  izbjegavanja bliskog  kontakta i bilo kakvog okupljanja. O poštivanju mjera ovisi koliko dugo ćemo imati ovakvo stanje u našoj županiji te još jednom apeliram na stanovnike da ih se svi strogo pridržavaju i ostanu u svojim domovima “, naglasila je ravnateljica Vadla.

Situacija u ostalim zdravstvenim ustanovama, izvijestili su predstavnici ustanova, također je redovna i u skladu s uspostavljenim protokolima uz provođenje svih propisanih  mjera i uputa. Ravnatelj OB „Dr.Tomislav Bardek“ Mato Devčić  dodao je kako je naš zdravstveni sustav spreman i dobro opremljen te kako se u bolnici provodi maksimalna kontrola i funkcionalna organizacija  kako bi sve funkcioniralo na najvišoj razini.

Načelnica Stožera civilne zaštite grada Koprivnice Ksenija Ostriž je izvijestila o aktivnostima koje gradski Stožer poduzima glede propusnica  naglasivši kako je tijekom jučerašnjeg dana bilo preko 450 zahtjeva od kojih je velika većina bila neopravdanih. Apelirala je na građane da se javljaju s racionalnim i opravdanim zahtjevima te pozvala sve da se pridržavaju svih mjera i uputa.

Na kraju koordinacije članovi Stožera su pozvali stanovnike na strpljivost i poštivanje svih mjera i odluka kako bi svojim odgovornim ponašanjem zaštitili sebe i ostale članove zajednice.

Služba ureda župana