Županijski Stožer apelira na sugrađane: Poštujte mjere epidemiološke prevencije kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusa

Problem predstavljaju mlađe osobe koje su asimptomatski nositelji koronavirusa te osobe koje osjećaju određene zdravstvene smetnje  te unatoč tome ulaze u nepotrebne kontakte sa starijim osobama čime uvelike  ugrožavaju njihovo zdravlje, upozorila je ravnateljica Vadla

U prostorijama Županijske uprave danas je održana koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj je raspravljeno o aktualnom epidemiološkom stanju na području županije. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić je izvijestio kako je situacija stabilna te kako Koprivničko-križevačka županija, s obzirom na broj aktivnih slučajeva bolesti COVID-19 te ukupni broj zaraženih od početka pojave koronavirusa, spada na dno ljestvice u odnosu na ostale hrvatske županije koje bilježe daleko više slučajeva.

Načelnik je potom članove izvijestio i o Odluci o ograničavanju društvenih okupljanja , Odluci o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski te Odluci o izmjenama Odluke o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 koje je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, a stupile su na snagu danas, u utorak 13. listopada.

Epidemiološka mjera ograničavanja društvenih okupljanja u zatvorenim i na otvorenim prostorima na koja je pozvano ili se očekuje dolazak više od 50 osoba ne odnosi se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke, izvedbe i programe, kino projekcije, sportska natjecanja, okupljanja tijekom svadbenih obreda i svadbenih svečanosti, pogrebe, posljednje ispraćaje i polaganja urni, vjerske obrede i izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima. No, pojašnjeno je na Stožeru,  organizatori su dužni  najkasnije  pet dana prije planiranog okupljanja, putem elektroničke pošte županijskog centra 112, zatražiti suglasnost za održavanje okupljanja od nadležnog županijskog Stožera civilne zaštite.

Načelnik Ljubić je podsjetio kako je na području županije  od 5. listopada na snazi Odluka o ponovnom uvođenju obaveze nošenja maski za učenike i nastavnike u učionicama za vrijeme trajanja nastave u osnovnim (od 5. do 8. razreda) i srednjim školama (od 1. do 4. razreda), kao i u mješovitim grupama u kojima za vrijeme izvođenja nastave borave učenici iz različitih razrednih odjeljenja, primjerice za vrijeme održavanja sata vjeronauka, etike, stranih jezika ili informatike.  Maske su, naglasio je načelnik Ljubić, obavezne i u zajedničkim školskim prostorima izvan učionica, u javnom prijevozu te prilikom dolaska i odlaska iz škole, a u razredima je i dalje potrebno osigurati preporučenu distancu među učenicima te poštivanje svih epidemioloških mjera i  uputa.

Što se tiče epidemiološke situacije u Samostanu sestara Bazilijanki u Križevcima, stanje je stabilno i nema novooboljelih osoba. Ista je epidemiološka situacija i u ilegalnom objektu za starije osobe  s područja općine Legrad u kojem je pod mjerom samoizolacije trenutno smješteno 10 korisnika koji nakon testiranja nisu bili pozitivni na koronavirus. Načelnik Ljubić je kazao kako je Županija, s obzirom da će korisnicima koji su hospitalizirani u OB Koprivnica sukladno zdravstvenim protokolima idućeg tjedna isteći 21 dan bolničkog liječenja, uputila prema Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike dopis u kojem žurno traži očitovanje na koji će način Ministarstvo zbrinuti korisnike koji su trenutno u bolnici te one koji  se nalaze u objektu u Legradu.

Uz to, napomenuo je načelnik Ljubić, Županija je uputila dopis  prema općinama i gradovima kojim se traži provjera pružatelja usluga smještaja koji su ishodili pozitivno rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za rad, a sve u cilju sprječavanja nepravilnosti ili potencijalnog rada bez dozvole.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla je apelirala na sugrađane da poštuju sve propisane mjere epidemiološke prevencije kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusa. Istaknula je kako na području županije nema žarišta, no problem predstavljaju mlađe osobe koje su asimptomatski nositelji koronavirusa te osobe koje osjećaju određene zdravstvene smetnje  te unatoč tome ulaze u nepotrebne kontakte sa starijim osobama čime uvelike  ugrožavaju njihovo zdravlje. Ključno je, dodala je ravnateljica Vadla, da se svi pridržavaju epidemioloških mjera, održavaju distancu i higijenu te nose masku prema uputama, a posebice oni koji su upućeni na testiranje, jer prema zadnjim slučajevima događa se da upravo takve osobe zbog nesavjesnog i neprimjerenog kontakta s osobama iz svoje okoline prenose virus.

Ravnatelji, predstavnici zdravstvenih ustanova i PU koprivničko – križevačke izvijestili su Stožer kako ustanove funkcioniraju bez poteškoća primjenjujući sve važeće protokole.

Služba ureda župana