Županijski Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi održao sjednicu

U prostorijama Županijske uprave danas je održana sjednica Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije koju je vodio predsjednik Savjeta, ujedno i predsjednik Županijske skupštine, Željko Pintar. Sjednici su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek, a na početku sjednice prisutnim članovima se obratio i župan Darko Koren koji je pohvalio rad Savjeta istaknuvši odličnu suradnju ovog važnog tijela sa Županijskom upravom te sinergijski učinak koji je rezultirao programima i mjerama čime se poboljšao životni standard starijih osoba na području naše županije.

Predsjednik Pintar je, nakon usvajanja zapisnika s prethodne sjednice, riječ prepustio zamjeniku Ljubiću koji je zahvalio Savjetu na konstruktivnom radu tijekom mandata  pobrojavši uspjehe na polju zdravstvene i socijalne skrbi  za starije osobe, a koji su ostvareni temeljem suradnje Savjeta, Županijske uprave i nadležnih ustanova i institucija. Naglasio je institucionalne i izvaninstitucionalne oblike pomoći među kojima se najviše ističe Program ZAŽELI kojim su osigurana sredstava za rad gerontodomaćica koje pomažu potrebitim starijim osobama na području županije.

Zamjenik Ljubić informirao je prisutne i o tijeku te organizaciji cijepljenja protiv bolesti COVID-19 podsjetivši kako je sukladno Planu cijepljenja postupak procjepljivanja započeo sa starijim i nemoćnim osobama smještenim u domovima i u općoj populaciji te kako se nada da će, uvažavajući dinamiku dolaska cjepiva, u narednim tjednima biti procijepljen velik broj starijih osoba iz svih krajeva županije koje su iskazale interes za cijepljenjem.

Pročelnica Blažek prisutne je izvijestila o provedbi Odluke o sufinanciranju smještaja u obiteljskim domovima te broju korisnika kazavši kako je Županija s 865 tisuća kuna sufinancirala smještaj za 214 osoba u 26 domova za starije i nemoćne osobe, a ovaj se hvale vrijedan program nastavlja dalje za što su osigurana sredstva u županijskom Proračunu. Uz to, pročelnica je kazala kao je Županija kontinuirano osiguravala i potrebnu zaštitnu opremu, u suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo su organizirane akcije cijepljenja korisnika i djelatnika domova, a dostavljeni su i brzi antigenski testovi koji su također pomogli u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica Željka Koluder Vlahinja je članove Savjeta izvijestila o aktualnom stanju u Domu kazavši kako je stanje stabilno te je izrazila zadovoljstvo što je akcija procjepljivanja korisnika i djelatnika provedena u vrlo visokom postotku. Osim toga, dodala je Koluder Vlahinja, poduzete su sve potrebne organizacijske i tehničke mjere te provedeni svi protokoli kako bi se zaštitilo zdravlje korisnika i djelatnika.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnica Danijel Rušak zahvalio je Županiji i županijskom Stožeru civilne zaštite te posebno svim članovima Savjeta na suradnji kazavši kako je radom Savjeta povećano ostvarivanje prava i usluga za starije osobe na području Koprivničko-križevačke županije. Podsjetio je na edukacije i tribine koje je Savjet provodio naglasivši kako su temeljem tih informacija mnoge starije osobe potražile pomoć i na taj način poboljšale životne uvjete i olakšale egzistenciju.

Članovi Savjeta Božidar Štubelj, Željko Šemper i Josip Švaco, također su se u svojim obraćanjima zahvalili na suradnji te istaknuli kako je radom Savjeta u fokus stavljena problematika osoba starije životne dobi koja je često na margini te apelirali na potrebu organizacijskog poboljšanja funkcioniranja u kontaktima umirovljenika s primarnom zdravstvenom zaštitom, posebno u pogledu efikasnije pristupa u izdavanju uputnica i recepata za lijekove.

Na kraju sjednice, predsjednik Pintar je zahvalio svim članovima na doprinosu u poboljšanju života umirovljenika i starijih osoba kazavši kako je sufinanciranje smještaja, programa pomoći u kući te specijalističko-konzilijarne zaštite, jasan pokazatelj kako Županija i Savjet provode kvalitetnu socijalnu politiku na dobrobit svih stanovnika koji spadaju u „zlatnu generaciju“ koja se ne smije ostavit po strani. Istaknuo je kako su navedeni programi već krenuli s nastavkom realizacije, a kao plan za budućnost naveo je pokretanje rješavanja pitanja palijativne skrbi o čemu su pokrenuti preliminarni pregovori s vodstvom koprivničke bolnice koja je povećala kapacitete za smještaj osoba koje zahtijevaju palijativnu skrb. Želja Savjeta je, kazao je Pintar, da se formiraju i mobilni timovi liječnika i sestara koji će posjećivati takve bolesnike i u njihovim domovima.

Služba ureda župana