Županijski pročelnici za financije: postoji rješenje koje ne zakida županije, a jedinicama u brdsko-planinskom području omogućuje dodatna sredstva

Na trećoj sjednici Radne skupine za financije i proračun Hrvatske zajednice županija koja je održana u petak, 4. rujna, u prostoru Šibensko-kninske županije u Šibeniku sudjelovala je i pročelnica za financije, proračun i javnu nabavu Koprivničko – križevačke županije Robertina Zdjelar.

Na sjednici su, uz voditelja Radne skupine za financije i proračun Hrvatske zajednice županija Ivice Bošnjaka, prisustvovali i članovi iz Primorsko-goranske, Zadarske, Krapinsko-zagorske, Spitsko-dalmatinske, Vukovarsko-srijemske, Šibensko-kninske, Sisačko-moslavačke, Istarske, Dubrovačko-neretvanske i Osječko-baranjske županije.

Na sjednici se razgovaralo o ostvarenju prihoda od poreza na dohodak u razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza 2015. godine, uputama za izradu proračuna JLPRS za razdoblje 2016. – 2018., financiranju plaća u graditeljstvu i prostornom uređenju s prijedlozima za povećanje osnovice za izračun.

Posebno je bilo riječi o Zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Radna skupina detaljnije je upoznata s prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na koji je Hrvatska zajednica županija dala mišljenje u predviđenom roku. Voditelj Radne skupine izvijestio je prisutne o sastanku održanom 1. rujna u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, dan nakon što je prijedlog neizmijenjenog prijedloga Vlada uputila u daljnji postupak donošenja.

Primjer koji je izradila i prezentirala Vukovarsko-srijemska županija predviđa cjelovito redefiniranje sustava financiranja iz poreza na dohodak i uključivanje poreza na dobit u Fond izravnanja. Zaključeno je da će sve županije izraditi svoje prijedloge za redefiniranje postojećeg Zakona o financiranju JLPRS, posebno članka 45., te ih dostaviti voditelju do 30. rujna 2015. godine.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.