Županijski gospodarstvenici predstavili se na 22. Međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2019.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 2019. jedna je od najvećih i najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji, po 22. put je otvorio svoja vrata. Čast da ovu manifestaciju, koja se održava u Slobodnoj zoni Hercegovine, proglasi otvorenom pripala je predsjedatelju Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, a svečanosti otvorenja prisustvovali su i župan Darko Koren, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, zamjenik župana Darko Sobota, saborski zastupnik Damir Felak, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina, direktor HGK Županijske komore Koprivnica Krunoslav Vitelj, član Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec te brojni državnici i gospodarstvenici iz regije i svijeta.

Otvorenju je prisustvovao i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a predsjedatelj Predsjedništva BiH Dodik posebno je zahvalio delegaciji Narodne Republike Kine, koja ove godine ima ulogu partnera Sajma, predvođenoj ambasadorom Zhangom Shenfengom. Ambasador Shenfeng je u ime Kine uručio priznaje Miloradu Dodiku, koji je isto primio u ime Bosne i Hercegovine.

Direktorica Sajma Dalfina Bošnjak izrazila je zadovoljstvo što je Kina zemlja partner Sajma, što je najbolja potvrda razvitka suradnje i značajan doprinos sveukupnom povezivanju zemalja regije s Kinom, a obratio se i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

U sklopu pet dana, do 13. travnja, predstavit će se izlagači iz tridesetak zemalja, njih oko 860, a od grana gospodarstva prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor. Sastavni dio Sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije: Sajam turizma, na kojem se promoviraju autohtona domaća vina i turistička ponuda, te Sajam knjige i grafičke industrije. Također, Sajam je mjesto za održavanje bilateralnih političkih razgovora, ekonomskih konferencija, skupova, prezentacija i gastronomskih natjecanja.

I ove su se godina na Sajmu predstavili gospodarstvenici iz  Koprivničko-križevačke županije u organizaciji  HGK – Županijske komore Koprivnica, a zajednički nastup prilika je za predstavljanje proizvoda i usluga na ovom, za županijsko i hrvatsko gospodarstvo, značajnom  tržištu, kao i za produbljivanje gospodarskih veza s Bosnom i Hercegovinom. Pored Njemačke i Italije, tržište Bosne i Hercegovine najvažnije je izvozno tržište za poduzetnike iz Koprivničko-križevačke županije. Na zajedničkom izložbenom prostoru  predstavljaju se tvrtke Podravka, Radnik, Lasselsberger-knauf, Hangar18, Vemo trade te 30-tak izlagača poduzetnika i obrtnika iz Županije koji su prisutni ili žele plasirati svoje proizvode i usluge na tržište Bosne i Hercegovine.

Zajedničko predstavljanje gospodarstvenika podržali su  Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, Županija i PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Župan je kazao kako su Županija, županijski poduzetnici i tvrtke prisutni na Sajmu u Mostaru od samih početaka, dodavši: „Kao što to uvijek ističemo, tržište Bosne i Hercegovine za naše gospodarstvo predstavlja važnog partnera, a posebna povezanost postoji s tvrtkom Podravka koja je ovdje odlično prihvaćena. Drago nam je što je i ove godine Sajam privukao brojene izlagače i posjetitelje, ali i vrh regionalne politike, te će biti mnogo prilika za razmjenu iskustava i dogovore za suradnju.

Župan, ministar Horvat i suradnici, zajedno s ostalim visokim dužnosnicima, obišli su županijske izlagače te im poželjeli mnogo poslovnog uspjeha i novih kontakata.

U sklopu Sajma održana je i tradicionalna svečana večera za brojne gospodarstvenike i političke uglednike kojoj su domaćini bili Koprivničko-križevačka županija, Podravka i HGK Županijska komora Koprivnica.

Služba ureda župana