Županijska delegacija na postavljanju Pisanice od srca u Općini Čepin

Delegacija Koprivničko-križevačke županije u sastavu zamjenika župana Ratimira Ljubića, pomoćnice direktora županijske Turističke zajednice Kristine Sočev te predsjednika UHDDR Koprivničko-križevačke županije Desimira Buzaka i rizničara Mladena Vidačaka u općini Čepin predstavila je projekt „Pisanica od srca“ koji obilježava 14 godina postojanja. Domaćini su bili načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac sa suradnicima te predsjednik UHDDR Čepin Dražen Bučević, kao i ostali članovi Udruge. Zahvaljujući suradnji braniteljskih udruga, mještane Čepina koji se nalazi u Osječko-baranjskoj županiji ovih će uskršnjih blagdana razveseliti postava male Pisanice od srca u centru Općine.

Kao što je kazao zamjenik Ljubić, preko projekta je više od sto velikih i malih pisanica koje su oslikali naivni umjetnici pronašlo svoj dom u brojnim hrvatskim gradovima i općinama, kao i u gradovima diljem svijeta, primjerice Rimu, New Yorku, Milanu, Budimpeštu, Pragu, Beču i Parizu. Time se na originalan način nastoji promovirati tradicijske vrijednosti i kulturnu baštinu Županije, odnosno spojiti tradiciju oslikavanja pisanica s naivnom umjetnošću kao kulturnim brendom i posebnošću ovog prostora. Županijska Turistička zajednica prva je u Hrvatskoj pokrenula ovaj projekt izrade velikih i malih uskršnjih jaja, koji je i službeno zaštićen.

Obzirom na pandemiju koronavirusa koja je obilježila proteklu godinu, nisu ostvarene primopredaje pisanica, unatoč velikom interesu domaćih i stranih zaljubljenika u naivnu umjetnost. Izuzev poklona Općini Čepin kao simbola suradnje braniteljskih udruga, ni ove se godine ne planiraju nove primopredaje pisanica, u skladu s poštivanjem epidemioloških mjera i preporuka.

Načelnik Tonkovac zahvalio je županijskoj delegaciji na poklonu koji će mještanima uljepšati blagdane, a u nastavku sastanka predstavio je projekte koji se realiziraju na području Općine. Također je bilo riječi o nastavku suradnje u sektorima kulture i turizma, kao i na daljnjem povezivanju braniteljske populacije.

Podsjetimo i kako je izložba velikih pisanica oslikanih u maniri naive na koprivničkom Zrinskom trgu otvorena do 5. travnja ove godine.

 

Služba ureda župana

Fotografije: Turistička zajednica KKŽ, Općina Čepin