Županiji odobreno 5,1 milijun kuna za energetsku obnovu škola u Virju i Drnju

U sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, Koprivničko-križevačka županija je od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja zaprimila službene odluke o financiranju kojima je odobreno 5,1 milijun kuna za projekte energetske obnove u osnovnim školama u Virju i Drnju.

Projektom energetske obnove za OŠ Prof. Franje Viktora Šignjara u Virju planira se u proračunatoj energiji za grijanje postići ušteda oko 71% te će se moći certificirati u energetski razred A (iz sadašnjeg D), a ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 5.900.078,09 kuna, od čega će se 60%, odnosno oko 3,6 milijuna kuna sufinancirati sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Preostalih 40% vrijednosti projekta treba osigurati prijavitelj, a Županija će projekte kandidirati na natječaj Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Glede OŠ Frana Koncelaka u Drnju, projektom energetske obnove planira se u proračunatoj energiji za grijanje postići ušteda oko 69% te će se moći certificirati u energetski razred B (iz sadašnjeg F). Ukupni troškovi projekta iznose 2.664.294,67 kuna, od čega će se također 60% sufinancirati sredstvima Fonda za regionalni razvoj, što iznosi 1,6 milijuna kuna. Preostalih 40% treba osigurati prijavitelj, a Županija će i ovaj projekt kandidirati na natječaj Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, odakle može povući 80% vrijednosti vlastitog iznosa sufinanciranja.

Cilj energetske obnove je osigurati bolje uvjete rada u školama, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti, uz smanjenje potrošnje energije i emisije CO2. U narednom razdoblju očekuje se potpisivanje Ugovora o financiranju, nakon čega slijedi provedba projektnih aktivnosti.

Služba ureda župana