Županija za sudionike Zimske škole hrvatskog folklora organizirala izlet u Galeriju Josipa Generalića

Kako bi se pobliže upoznali s posebnošću i kulturnim brendom Koprivničko-križevačke županije – naivnom umjetnošću, Županija je za sudionike Zimske škole hrvatskog folklora u srijedu, 9. siječnja u suradnji sa županijskom Turističkom zajednicom organizirala izlet u Galeriju Josipa Generalića u Hlebinama, gdje su ih kao domaćice dočekale Marijana Generalić i Mirjana Lujić te slikari Zlatko Kolarek i Zlatko Štrfiček.

Uz Marijanu Generalić, okupljenima su dobrodošlicu poželjeli zamjenik župana Ratimir Ljubić te načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, zahvalivši im na interesu i čuvanju hrvatske kulturne baštine.

Uz podršku Županije i županijske Turističke zajednice, koja ih je i kandidirala, Galerija je nedavno dobila posebno priznanje za razvoj kulturnog turizma na ruralnim područjima u sklopu manifestacije „Suncokret ruralnog turizma“ koju organizira Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Kluba članova „Selo“.

Sudionici Škole i voditeljica Snježana Jurišić, rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika, obišli su impresivne prostore Galerije te uz stručno vodstvo domaćica doznali nešto više o začetniku navine umjetnosti Ivanu Generaliću te njegovom sinu Josipu Generaliću. Uz poznate slike naive, posebno su ih oduševili stari predmeti, etno kuća s autentičnim namještajem te atelieri Ivana i Josipa Generalića u kojima su stvarali svoja djela koja su oduševila cijeli svijet.

U samom prostoru Galerije sudionici su razgledali izbor djela iz bogatog opusa Josipa Generalića – ulja na staklu i platnu, akvarele i grafike, a mogli su se i sami okušati u stvaranju naivne umjetnosti uz pomoć slikara Kolareka i Štrfičeka, u čemu su posebno uživali.

Zimska škola hrvatskog folklora ove godine slavi 25. godišnjicu organizacije ovoga programa pod okriljem Hrvatske matice iseljenika, a stručni program osmislio je i postavio 1964. godine hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreologije dr. sc. Ivan Ivančan, te se ujedno slavi i 55 godina postojanja Škole folklora.

Programi stručni voditelj Škole je Andrija Ivančan, umjetnički ravnatelj nacionalnog ansambla pjesama i plesova Hrvatske „Lado“, a ove godine sudjeluje 80 polaznika iz Hrvatske i inozemstva, primjerice Njemačke, Austrije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Australije, Mađarske, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država. Škola je namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica, a ove se zime podučavaju nošnje, pjesme i glazbala hrvatskog jadranskog područja te plesovi i glazba južne Hercegovine i plesovi Hrvata Boke kotorske.

Svečani završni koncert polaznika Škole održat će se u subotu, 12. siječnja 2019. u 20 sati u Domu mladih Koprivnica, a pozvani su svi ljubitelji folklora na uživanje u vrhunskim izvedbama.

Služba ureda župana