Županija za energetsku obnovu prijavila škole u Virju i Drnju

Koprivničko-križevačka županija aplicirala je dva projektna prijedloga na poziv „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

Radi se o pozivu koji sufinancira projekte sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a s obzirom na kriterij indeksa razvijenosti Koprivničko-križevačka županija može koristiti 60% sufinanciranja za radove i 85% za ostale troškove (dokumentacija, energetski pregled, vidljivost, upravljanje, stručna podrška partnera). Ovaj poziv, u kojem su pokazatelji rezultata smanjenje godišnje potrošnje energije i doprinos povećanju korištenja obnovljivih izvora energije, na raspolaganju za dodjelu ima 152 milijuna kuna. Projektni prijedlozi mogli su se aplicirati od 22. studenoga 2016. do 20. veljače 2017. godine nakon čega je započela faza postupka dodjele, odnosno provjera i ocjenjivanje.

Županija je prijavila projekte energetske obnove osnovnih škola Prof. Franje Viktora Šignjara Virje i „Fran Koncelak“ Drnje. U oba prijavljena projekta partner Županiji je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sektor za energetsku učinkovitost.

Projektnom energetske obnove za školu u Virju planira se u proračunatoj energiji za grijanje postići ušteda oko 71%, a  za školu u Drnju planira se ušteda oko 69%. Nakon provedbe energetske obnove školsku zgradu u Virju će biti moguće certificirati u energetski razred A (iz sadašnjeg D), a školu u Drnju u B (koja je trenutno u energetskom razredu F).

Ukupna planirana vrijednost projekta za školu u Virju iznosi 5,9 milijuna kuna, a za školu u Drnju 2,8 milijuna kuna. Za virovsku školu je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj financirana i izrada glavnog projekta, dok je isti za školu u Drnju financiran sredstvima Županije.

Služba ureda župana