Županija uložila gotovo 12 milijuna kuna u provedbu programa pomoći u kući i dnevnog boravka za starije osobe, župan Koren: Već 15 godina kontinuirano brinemo o našim starijim sugrađanima i osiguravamo im uvjete za kvalitetniji život

U prostorijama Županijske uprave danas, u utorak 16.veljače potpisani su sporazumi vezani uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama u 2021. godini i dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima. Župan Darko Koren sporazume je potpisao s gradonačelnikom Križevaca Marijom Rajnom, načelnikom Općine Virje Mirkom Perokom, predsjednicom Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentinom Čadavec i ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđicom Trbus, ujedno i novoizabranom predsjednicom Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije. Potpisivanju su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te pročelnica za zdravstveno socijalne djelatnosti Maja Blažek s pomoćnikom Miroslavom Belobrkom.

Župan Koren uvodno je naglasio kako je kvalitetna socijalna politika jedan je od prioriteta u radu Županijske uprave pri čemu se velika pozornost usmjerava prema skrbi o ranjivim skupinama, a posebno starijim osobama. U tom pogledu, kazao je župan, od izuzetne važnosti je potpora izvaninstitucionalnim modelima pomoći starijim osobama koji se već godinama provode kroz brojne aktivnosti te na najbolji način pokazuju odlučnost Županijske uprave da s partnerima osigura adekvatne životne uvjete za stariju populaciju.

Ove godine obilježavamo 15. godišnjicu od početka provedbe ovih hvalevrijednih projekata kojima u kontinuitetu osiguravamo pomoć za naše najstarije stanovnike te stvaramo uvjete za kvalitetniji i sigurniji život.  Od 2006. godine kad smo krenuli s projektima pa sve do danas, Županija je za provedbu osigurala 11.5 milijuna kuna izvornih sredstava, a ove ćemo godine sufinancirati programe s 1.2 milijuna kuna. Važno je istaknuti da su u sklopu programa zaposlene 24 osobe, a uslugama je obuhvaćeno oko 425 starijih osoba s područja naše županije što je najbolji pokazatelj našeg opredjeljenja za brigu prema starijoj populaciji, naglasio je župan.

Osvrnuo se i na važnost institucionalne skrbi podsjetivši kako na području županije djeluju županijski dom u Koprivnici, šest privatnih domova-ustanova, osam privatnih domova pravnih osoba i obrta te 21 privatni obiteljski dom, koji pružaju smještaj za oko 1000 korisnika. „Županija kao osnivač s 6.3 milijuna kuna financira Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, a važno je spomenuti kako smo prošle godine u suradnji s županijskim Savjetom za starije prvi u Hrvatskoj krenuli sa sufinanciranjem smještaja u privatnim domovima za što smo osigurali milijun kuna izvornih sredstava. Sufinanciramo smještaj za oko 350 korisnika što je malo više od trećine ukupnih smještajnih kapaciteta. Uz to s 1.8 milijuna kuna  pratimo materijalne i financijske rashode centara za socijalnu skrb, pokrivamo troškove nabave ogrjeva za socijalno ugrožene osobe s gotovo milijun kuna, a s 370 tisuća kuna financiramo udruge koje pružaju socijalne usluge“, kazao je župan te zahvalio svim partnerima koji s velikom odgovornošću i predanošću sudjeluju u programima koji osim financijske vrijednosti imaju i još važniju socijalnu komponentu.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus zahvalila je Županiji na partnerstvu te je naglasila važnost kontinuiranog provođenja projekta koji traje već 15 godina. „Malo gdje se može vidjeti ovakav primjer suradnje u kojem Županija zajedno s jedinicama lokalne samouprave i partnerskim ustanovama sudjeluje  i zajednički sufinancira ovakve hvalevrijedne projekte. Naši korisnici kojima pomažemo uvelike ovise o nama, a to je bilo vidljivo pogotovo sada u vrijeme koronakrize u kojima smo im bili glavni oslonac kroz usluge koje smo pružali. Veliko hvala na pomoći i suradnji, ovo je velika stvar za ljude koji sada mogu biti mirni i sigurni da će se usluga nastaviti provoditi“, istaknula je ravnateljica Trbus.

Gradonačelnik Rajn istaknuo je kako društvena važnost projekata nadilazi financijske okvire te zahvalio Županiji na višegodišnjoj izvrsnoj suradnji. „Ovi su projekti počeli prije nacionalnog projekta Zaželi i od iznimnog su značaja za stanovništvo križevačkog kraja. Od srca zahvaljujem Županiji što je financijski omogućila da nastavak projekata ne dođe u pitanje, uvjeren sam da će se naša suradnja nastaviti i u budućnosti te da ćemo korisnicima usluga i dalje pomagati u osiguranju uvjeta dostojnih za život“, kazao je gradonačelnik Rajn.

Načelnik Perok zahvalio je Županiji na suradnji te istaknuo kako je program sufinanciranja rada gerontodomaćica uvelike pomogao stanovnicima koji su u potrebi.

„Ovim smo programom „premostili“ problem koji je izazvao koronavirus i pokazali smo brigu i socijalnu osjetljivost prema našim starijim i nemoćnim osobama. Drago mi je da Županija ustraje u svojim nastojanjima da se svima osiguraju dobri uvjeti za život te što podupire  rad naše ustanove „Samarita“ preko koje smo realizirali i druge programe poput programa Zaželi. Uvjeren sam da ćemo zajedno i u budućnosti napraviti još mnogo dobrih stvari koje će bit od velike koristi za naše mještane“, rekao je načelnik Perok.

Zahvalama se priključila i predsjednica Kluba Mariška Valentina Čadavec koja je istaknula zajedništvo i partnerstvo svih dionika kao glavne odrednice uspješnosti projekta. „Izvaninstitucionalna skrb na području naše županije je u zadnjih 15 godina podignuta na zavidnu razinu i može biti primjer ostalim sredinama kako pomagati starijim žiteljima. Program provodimo s velikom ljubavlju, a rad gerontodomaćica, posebno sada u vrijeme epidemije potvrdio je koliko vole svoj posao i koliko su važne u osiguranju kvalitete života za starije i nemoćne osobe. One su srce našeg programa i bez njih ne bi moglo kvalitetno provesti usluge. Uz njih potrebno je naglasiti i važnost zajedništva Županije, gradova ,općina i pružatelja usluga bez kojeg ne bi bila moguća financijska stabilnost i kontinuitet provođenja programa“, istaknula je predsjednica Čadavec.

Prisutnima se na kraju obratio i predsjednik Županijske skupštine Pintar, ujedno i predsjednik županijskog Savjeta za umirovljenike i osobe treće životne dobi, izrazivši zahvalnost Županiji što je još jednom iskazala osjećaj za potrebu pomoći starijim osobama, osobito u izazovnom vremenu koje je pred sve postavila pojava koronavirusa.

Mnogi naši žitelji starije životne dobi vrlo teško proživljavaju ova vremena, osjećaju se nesigurno, ponekad i napušteno i stoga je pomoć kakva se pruža kroz ove programe od neprocjenjive važnosti. Sretan sam što su Savjet i Županija kroz partnerstvo i suradnju uključeni u sve projekte kojima se pomaže našim najstarijim stanovnicima i na taj način im se poručuje da nisu ostali sami. Posebno treba istaknuti da je u županijskom proračunu osigurano milijun kuna za sufinanciranje smještaja u domovima što je značajan novac koji će omogućiti lakše plaćanje smještaja. Hvala županu i Županijskoj upravi što su unatoč nacionalnim projektima sličnog karaktera, podržali projekte lokalne razine koji se već dugi niz godina provode na našem području i koji su uvelike pridonijeli kvaliteti života naših najstarijih sugrađana“, zaključio je predsjednik Pintar.

Služba ureda župana