Županija udrugama proizašlim iz Domovinskog rata te udrugama s područja odgoja i obrazovanja dodijelila 327 tisuća kuna

U prostorijama Županijske uprave u utorak 16. srpnja održano je potpisivanje ugovora o korištenju sredstava Proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2019. godinu za sufinanciranje programa i projekata udruga građana koje je s predstavnicima udruga potpisao župan Darko Koren.

Ugovore sa Županijom su prve potpisale udruge proizišle iz Domovinskog rata, a za njihove je potrebe raspoređeno  212 tisuća kuna  kroz 16 programa koje će provoditi devet udruga s područja županije te udruge s područja odgoja, obrazovanja i ostalih aktivnosti  kojima je  dodijeljeno 115 tisuća kuna kroz 38 projekata koje će provoditi 31 udruga. Sredstva su namijenjena za promicanje vrijednosti Domovinskog rata i zaštitu digniteta poginulih branitelja, zaštita prava branitelja te njihovo zapošljavanje, a  programi udruga iz područja odgoja i obrazovanja su usmjereni na ostvarivanje prava djece i mladih, edukaciju i zaštitu ljudskih prava te očuvanje kulturne baštine.

Župan Koren prilikom potpisivanja je istaknuo kako je podrška  radu udruga od iznimnog značaja za Županijsku upravu koja nastoji pronaći dovoljno sredstava za sve njihove potrebe.

„Svjesni smo vaših potreba i da nikad nije dovoljno sredstava za rad udruga, no mi pokušavamo pronaći balans između želja koje imate i naših  mogućnosti. Zahvaljujem svima na vašem radu jer doprinosite razvoju civilnog društva i iskreno se nadam da smo barem malo uspjeli smanjiti rascjep između želja i financijskih mogućnosti. Zadovoljni smo suradnjom i komunikacijom te ćemo  nastojati povećati broj aktivnosti, kao i novčana sredstva“, naglasio je župan Koren.

Osvrnuo se i na propisane procedure koje udruge treba ispuniti prilikom javljanja na natječaje, a koje se često mijenjaju na državnoj razini napomenuvši kako Županija čini sve da se procedure maksimalno olakšaju za korisnike proračunskog novca.

„Odlučili smo procedure koje su propisane za dobivanje sredstava prilagoditi na najmanju potrebnu moguću mjeru te smo spremni uložiti dodatni napor kako bi predstavnicima udruga pomogli da svoje programe kvalitetno kandidiraju za županijske potpore“, dodao je župan.

U ime Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske – Podružnica Koprivničko-križevačke županije zahvalio se njezin predsjednik i načelnik Općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović. Kazao je kako su sredstva za braniteljske udruge i programe koje su prijavili 30 posto veća u odnosu na prošle godine na čemu su u županijskom Odboru za branitelje vrlo zahvalni.

„Koprivničko-križevačka županija treba biti primjer svim gradovima i općinama u našoj županiji kako se odnosi prema udrugama. U Odboru za branitelje organizirali smo koordinaciju kako ne bi duplicirali projekte te smo dogovorili programe kojima ćemo obilježavati važne obljetnice te održavati predavanja u školama. Djelovali smo sinergijski i na taj način povećali sredstva koje dodjeljuje Županija te ćemo ih opravdati na najbolji mogući način“, istaknuo je Pavlović.

Koprivničko-križevačka županija je ove godine za rad udruga iz civilnog sektora u svojem proračunu osigurala 75 tisuća kuna više u odnosu na 2018. godinu, a tijekom 2019. godine će ukupno sa 600 tisuća kuna sufinancirati rad čak 66 udruga koje su na natječaj prijavile 98 programa. Današnjem potpisivanju ugovora su uz župana Korena i predstavnike udruga prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić te resorni županijski pročelnici i pročelnice.

Služba ureda župana