Županija u sklopu obilježavanju Svjetskog dana hrane na Sveučilištu Sjever prezentirala projekt „Pametan obrok za pametnu djecu“

U organizaciji Sveučilišta Sjever i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica u srijedu 16. listopada na Odjelu za prehrambenu tehnologiju obilježen je  Svjetski dan hrane u sklopu kojeg su održana  gostujuća predavanja na  temu „Uspostavljanje pravilnih prehrambenih navika najmlađih“. U ime Koprivničko-križevačke županije skupu je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek koja je prisutnim studentima i stručnjacima iz područja prehrane i nutricionizma prezentirala projekt  „Pametan obrok za pametnu djecu“ koji Županija provodi u suradnji s kompanijom Podravka.  Kako je istaknula pročelnica, projekt je pozitivan primjer lokalnog projekta koji se provodi kako bi se potaknulo usvajanje zdravih prehrambenih navika kod osnovnoškolaca, uz osiguranje zdravih, kvalitetnih i nutritivno vrijednih obroka.

O unapređenju školske prehrane govorila je i direktorica službe Nutricionizma i senzorike, istraživanja i razvoja iz Podravke Davorka Gajari, dok su s temom važnosti nutricionizma i promjeni prehrambenih navika prisutne upoznale nutricionistica Sveučilišta Sjever Natalija Uršulin-Trstenjak i Suzana Operman iz Županijske gospodarske komore Koprivnica.

Sudionici skupa složili su se kako je najvažnije djecu od malena učiti pravilnoj prehrani, a upravo o tom aspektu te posebnostima prehrane djece rane i predškolske dobi govorile su odgojiteljica Jelena Huzjak te medicinska sestra Maja Skupnjak koja je predstavila iskustva Dječjeg vrtića „Zeko Varaždin“.

Svjetski dan hrane veže se uz nastojanje postizanja globalnog cilja o potpunom iskorjenjivanju gladi do 2030. godine, a obilježava se od 1979. godine na inicijativu  Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda.

Služba ureda župana