Županija sufinancira rekonstrukciju kotlovnice u koprivničkoj bolnici

U Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” Koprivnica provest će se  cjelovita rekonstrukcija postojeće kotlovnice i sanaciju pojedinih dijelova sustava distribucije topline što je do sada najveći projekt iz programa energetske obnove bolnice.

Sredstva za ovaj projekt velikim je dijelom osigurala Koprivničko-križevačka županija i to 3.435.000,00 kuna iz decentraliziranih sredstava te tako još jednom ukazala na važnost energetske obnove, kao što je to učinila i prošlih godina kada je za energetsku obnovu krovišta i zamjenu stolarije osigurala 1,55 milijuna kuna sredstava. Preostali dio sredstava za kotlovnicu osigurala je bolnica dijelom iz vlastitih prihoda, a dijelom iz povrata sredstava sufinanciranja od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ugovor je potpisan s poduzećem MI-MARIS d.o.o. u vrijednosti od 5.076.747,50 kuna (s PDV), a ovom investicijom bolnica će zbog povećanja učinkovitosti kotlovnice na troškovima plina uštedjeti oko milijun kuna godišnje te se zbog toga očekuje povrat investicije već u roku od 5 godina. Time je ovaj projekt energetske obnove ujedno i najisplativiji projekt od svih dosadašnjih projekata energetske obnove bolnice.

Novi sustav kotlovnice imat će tri neovisna bloka ukupne snage oko 5,5 MW, čime će biti osigurana sigurnost i pouzdanost u isporuci toplinske energije za uređaje koji koriste tehnološku paru, za grijanje prostora te za pripremu potrošne tople vode. Bitno će se smanjiti rizici funkcioniranja kotlovnice jer će novim sustavom biti omogućen rad svakog kotla pojedinačno te svakog bloka kotlova kao cjeline, a grijanje prostora u slučaju nužde bit će omogućeno i parnim postrojenjem.

Narudžba kotlova kreće 10. lipnja, a početak operativnih radova rekonstrukcije kotlovnice je 1. kolovoza 2016. godine. U međuvremenu će biti izvedeni pripremni radovi i izrađen izvedbeni projekt rekonstrukcije dok će toplovodni dio kotlovnice biti izgrađen do početka sezone grijanja, a preostali radovi bit će provedeni do kraja ove godine.

Služba ureda župana