Županija se priključila obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

U organizaciji Udruge Hera i u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Križevci i Policijskom postajom Križevci, u petak, 21. rujna na glavnom je križevačkom trgu održano obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Javnu akciju u ime Koprivničko-križevačke županije podržale su pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja, u ime županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova predsjednica Verica Rupčić te zamjenik križevačkog gradonačelnika Mario Martinčević.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na 22. rujan 1999. godine kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja. Osnovni cilj je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke kako živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.

Tijekom javne akcije građani su dobili informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, a ujedno su se dijelili leci i edukativni materijali.

Obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama priključila se Udruga osoba s invaliditetom Križevci, koja je u svojoj poruci javnosti stavila naglasak na problem nasilja na ženama s invaliditetom, a povodom Tjedna mobilnosti predstavila je kampanju „Za pokret…“ kojom se prikupljaju sredstva za kupnju uređaja za iskašljavanje za osobe starije od 18 godina.

Služba ureda župana