Županija prijavila poljoprivredna gospodarstva na projekt “Zlata vrijedan”

Koprivničko-križevačka županija je na projekt izbora najboljeg OPG-a „Zlata vrijedan“ prijavila tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva: Poljoprivrednu proizvodnju Kovačić iz Kalnika, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Šantić iz Novigrada Podravskog te Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Grudić iz Koprivnice. Poljoprivredna proizvodnja Kovačić se bavi uzgojem brojlerskih pilića, obrađuje četrnaest hektara poljoprivrednog zemljišta te uzgaja kukuruz i pšenicu za vlastite potrebe, a Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Šantić  uzgaja povrće na 25 hektara i od toga  kupus, salatu, papriku rog, papriku baburu i krastavce dok se Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Grudić bavi proizvodnjom grožđa, preradom u vino te pružanjem ugostiteljskih usluga na svojem gospodarstvu veličine jedan hektar.

U kategoriji Mlada nada kao najboljeg mladog poljoprivrednika Županija je prijavila Marija Lackovića iz Križevaca kojem je osnovna djelatnost stočarstvo, odnosno proizvodnja kravljeg mlijeka i mesa, a u proizvodnji ima 57 grla stoke te obrađuje 26 hektara poljoprivrednog zemljišta. Isto tako, posjeduje Certifikat kvalitete za provedbu farmerskog sustava osiguranja kvalitete u proizvodnji junica, a kandidirao se i na mjere Ruralnog razvoja za mjeru 4. i podmjeru 4.1. potpora za ulaganje u poljoprivredna gospodarstva.

Treću godinu zaredom ovaj projekt Ministarstvo poljoprivrede provodi u suradnji s Večernjim listom, Hrvatskom zajednicom županija i Hrvatskom radiotelevizijom, a projektom se želi promovirati poljoprivreda i proizvodnja hrane te pokazati dobra poljoprivredna praksa OPG-a.

Počevši od 11. srpnja 2016. godine Večernji list će u mjesec dana objaviti 24 priče uspješnih poljoprivrednika. Iz svake županije i Grada Zagreba bit će predstavljen jedan OPG, a u kategoriji Mlada nada predstavit će se tri mlada poljoprivrednika. Nakon 11. kolovoza 2016. bit će otvorena mogućnost glasanja čitatelja za najbolji OPG.

Završna svečanost održati će se u petak, 2. rujna 2016. u Ergeli u Đakovu na kojoj će biti proglašena i tri najbolja OPG-a prema izboru stručnog žirija te najbolji OPG po izboru čitatelja Večernjeg lista.

Služba ureda župana

Izvor slike: savjetodavna.hr