Županija podupire manifestaciju Medveni den u Đurđevcu

U organizaciji pčelarske udruge “BAGREM” Đurđevac na trgu Svetog Jurja, 10. listopada održana je tradicionalna manifestacija 12. Medveni den u Đurđevcu.
Pčelare i njihove izlagačke prostore obišao je i zamjenik župana Darko Sobota koji se obratio na službenom otvaranju manifestacije.
Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Željko Lacković, nakon čega je upriličen bogat kulturno-umjetnički program u kojem su se predstavili: Puhački orkesatr DVD-a Đurđevac, Dječji vrtić ” Maslačak” Đurđevac, Dječji vrtić “Pčelica” Molve, Dječji vrtić “Zrno” Virje, Dječji vrtić “Bubamara” Kalinovac, Dječji vrtić “Fijolica” Novigrad Podravski, Osnovna škola “Grgur Karlovčan” Đurđevac i drugi razred Osnovne škole Molve.
Posjetitelji su mogli razgledati, kušati i kupiti pčelinje proizvode te humanitarnim prilogom dobiti kolače od meda, a pripremljen je i program sa svrhom popularizacije pčelarstva.
Posebnost ovogodišnjeg Medvenog dena bila je promocija i prezentiranje medonosnog bilja i drveća te radionice “Od pčele do meda” na kojima je prezentirano sastavljanje i žicanje okvira, postavljanje satne osnove i vrcanje meda.
Najpčelicom je proglašena Nika Frajt. Na kraju programa održana je svečana dodjela priznanja pčelarima. Za 35 uzoraka meda dodijeljeno je 17 zlatnih, 9 srebrnih i 9 brončanih medalja, a zlatnim šampionom izložbe proglašen je bagremov med Sanje Škurdije.
U sklopu manifestacije u petak 27. rujna održano je predavanje za pčelare na temu „Zakonske regulative“ o obavezama, pravilnicima, ali i pravima pčelara vezana na pčelarenje i prodaju meda i pčelinjih proizvoda. Predavanje je održao Tomislav Gerić, tajnik Hrvatskog pčelarskog saveza čime su pčelari dobili nove i za njih veoma korisne informacije.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.