Županija podržala tradicionalnu Šljivarijadu u Dropkovcu

U naselju Dropkovec  u Općini Gornja Rijeka u nedjelju 25. kolovoza održana je dvanaesta po redu Šljivarijada, manifestacija kojom lokalna Udruga Plava krv nastoji sačuvati tradiciju potkalničkih plemića jednoselaca Šljivara te promovirati autohtone  biljne i voćne rakije. Manifestaciju je i ove godine kroz pokroviteljstvo podržala Koprivničko-križevačka županija, a svečanost je otvorio župan Darko Koren koji je u prigodnom govoru istaknuo važnost lokalnih manifestacija kojima se njeguje tradicija i obogaćuje kontinentalna turistička ponuda.

Nazočnima su se obratili i načelnik Općine Gornja Rijeka Darko Fištrović te u ime udruge organizatora Mario Crnčić, a manifestaciji su prisustvovali i saborski zastupnik Branko Hrg, pročelnici upravnih odjela Grada Križevaca,  načelnici i predstavnici načelnika susjednih općina te predstavnici sponzora.

Nakon svečanog otvorenja su dodijeljena odličja najboljim proizvođačima voćnih i biljnih rakija. U sklopu kulturno-umjetničkog programa nastupili su plesne folklorne skupine KUD Remetinec iz Remetinca,  KUD Križevci iz Križevaca, plesači i plesačice ‘Potkalničkih plemenitaša’, mladi glazbenik Josip Berend uz pratnju maestra Ozrena Bogdanovića, a predstavljena je i zbirka pjesama učenice osmog razreda Osnovne škole u Gornjoj Rijeci Mihaele Šatvar.

U kulturno-zabavnom programu sudjelovali su klinci igraonice Knjižnice Gornja Rijeka, među kojima su posebno privukle pažnju male plesačice u kostimima poput onih koje koriste plesačice ‘Potkalničkih plemenitaša’.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: prigorski.hr