Županija podržala stručni skup o starim hrvatskim sortama voćaka

U subotu 14. rujna u društvenom domu u  Cvetkovcu održan je stručni skup „Stare hrvatske sorte voćaka – jučer, danas i sutra“ na kojem su predavači iz znanstvenih institucija s područja Republike Hrvatske i Slovenije održali stručna predavanja o starinskim sortama koje su ostale gotovo zaboravljene, no zahvaljujući entuzijazmu dijela voćarske zajednice uspjele su se ipak održati.

U ime Koprivničko-križevačke županije, koja je uz Stare hrvatske voćke – OPG Horvatić i Općinu Rasinja i organizator skupa, prisutnima se obratio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac. Pohvalio je rad OPG-a Horvatić i trud koji ulažu kako bi sačuvali starinske sorte te istaknuo kako Koprivničko-križevačka županija u suradnji s Zagrebačkom županijom i Agronomskim fakultetom pokreće projekt očuvanja genetskog materijala i plemki starih sorata voćaka.

Prisutnima su se obratili i načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman te Pavao Kovačić, nakon čega su uslijedila stručna predavanja koja su održali Martina Skendrović Babojelić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta, Ante Lončarić sa Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Bojan Šarkanj sa Sveučilišta Sjever te Anton Ivančić sa Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede,

Nakon stručnih predavanja sudionici su obišli voćnjak OPG-a Horvatić te se pobliže upoznali sa brojnim starinskim sortama krušaka, jabuka, višanja, marelica i trešanja koje su vlasnici voćnjaka Pavo Kovačić i Zdenka Horvatić godinama marljivo sakupljali.

Služba ureda župana