Županija podržala online Kajkavski etnografski kviz Osnovne škole prof. Franjo Viktor Šignjar Virje

U sklopu proslave Dana Općine Virje u utorak, 10.studenog je održan tradicionalni Kajkavski etnografski kviz Osnovne škole prof. Franjo Viktor Šignjar Virje koji je ove godine s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i preporuke Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održan online putem. Sudionicima se uvodno u ime domaćina obratila ravnateljica Marica  Cik Adaković izrazivši zadovoljstvo što će se učenici županijskih osnovnih škola unatoč okolnostima zbog pandemije koronavirusa natjecati u poznavanju kajkavskoga narječja i kulture.  „Ponosni smo što bez obzira na okolnosti možemo nastaviti tradiciju te time njegovati našu zavičajnost, kajkavsku riječ i kulturu. Hvala Županiji koja nas podržava i svima koji ste se odazvali i doprinijeli da naša prekrasna tradicija održavanja ovog značajnog kviza živi i dalje“, kazala je ravnateljica Cik Adaković.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić sudionicima kviza je uputio čestitku na sudjelovanju naglasivši važnost očuvanja hrvatske kulturne baštine.

„Drago nam je da se tradicija održavanja ovog kviza  nastavila unatoč situaciji u kojoj se nalazimo, no pokazali ste da je ljubav prema kajkavskoj riječi i kulturnoj baštini našeg kraja jača i od ovih izvanrednih okolnosti.  Svi koji sudjelujete ste pobjednici već samim time što ste odlučili svoje vrijeme iskoristiti za pripremu i produbljivanje znanja o kulturi Podravine. Čestitam svim učenicima, mentorima i organizatorima, ovo je jedna od najdugovječnijih projekata koji živi punih 27 godina. Puni optimizma gledamo prema idućem susretu u nadi da ćemo se iduće godine svi zajedno družiti i slaviti kajkavsku baštinu“,  kazao je zamjenik Ljubić.

Kviz su kratkim dramsko-scenskim prikazom „Dobročinstva sv. Martina“otvorili  vrtićarci iz Dječjeg vrtića „Zrno Virje“ nakon čega su svoje znanje, recitale stihova zavičajnih književnika te svoje istraživačke projekte na temu „Naše reke i potoki“  pred Prosudbenim povjerenstvom i ostalim sudionicima pokazali učenici iz Osnovne škole Fran Koncelak Drnje, Osnovne škole Ferdinandovac i  Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara Virje.

Uz spomenute sudionike, Etnografskom kvizu su prisustvovali i ravnateljica Dječjeg vrtića „Zrno“ Maja Šobak, članice Prosudbenog povjerenstva: ravnateljica OŠ Vladimir Nazor u Sv. Iliji Anđelka Rihtarić i dugogodišnja sudionica kviza učiteljica savjetnica Marija Halaček te organizatorice 1. virtualnog Kajkavskog etnografskog kviza Silvana Bebek, Maja Šoš i Đurđica Krčmar Zalar uz tehničku podršku Darka Herbaia i Igora Kemenovića.

Služba ureda župana