Županija podržala obilježavanje Svjetskog dana oživljavanja srca

Na glavnom koprivničkom trgu u utorak, 16. listopada na prigodni je način obilježen Svjetski dan oživljavanja srca u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, a događanju su u ime Županije prisustvovale pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušel i ostali suradnici.

Djelatnici Zavoda prezentirali su osnovne postupke oživljavanja uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora, dok je o važanosti poznavanja postupa oživljavanja govorila ravnateljica Zavoda Mirjana Hanžeković.

Na području županije postavljeno je ukupno 6 AVD (automatski vanjski defibrilator) uređaja, a nalaze se na lokacijama:

  • Bazeni Cerine – recepcija Koprivnica,
  • Policijska uprava koprivničko-križevačka Koprivnica
  • željeznički kolodvor Koprivnica,
  • prostori Koprivničko-križevačke županije,
  • JVP Đurđevac i
  • sportska dvorana OŠ “Ljudevita Modeca” Križevci

AVD je  prijenosni uređaj koji analizira srčani ritam, daje  glasovne upute spašavatelju i omogućuju defibrilaciju odnosno isporučuje kontrolirani elektro-šok osobama sa srčanim zastojem, a brza reakcija je važna jer se ranom kardiopulmonalnom reanimacijom i ranom defibrilacijom koju u ovom slučaju započinju laici prije dolaska hitne medicinske službe može vratiti normalan srčani ritam. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 min.) rezultiraju postotkom preživljavanja većim od 60%, a normalan srčani ritam mora se uspostaviti najkasnije u roku od 6 minuta. Za svaku minutu više preživljavanje se smanjuje za 10% do dolaska hitne medicinske pomoći. Automatski vanjski defibrilator koji bez problema mogu koristiti i laici, znatno olakšava spašavanje ljudskog života uslijed srčanog aresta, a Zavod je educirao dvadesetak osoba PU KKŽ, troje djelatnika Županije i 25 djelatnika Zavoda.Ukoliko defibrilator nije pri ruci, započinje se s postupcima osnovnog održavanja života dok ne dođe hitna pomoć.

Europski dan oživljavanja srca utemeljen je uz potporu Europskog parlamenta i obilježava se 16. listopada, a ove je godine posao Svjetski dan oživljavanja srca. Na svjetskoj razini na deset žrtava u pravilu jedna preživi, a na našem području unazad godinu dana bilo je 136 žrtava, a 13 posto preživjelih.

Osnovni ciljevi ove akcije su promicanje važnosti ranog oživljavanja, edukacija što većeg broja građana za provođenje postupka oživljavanja sa i bez AVD uređaja te povećanje dostupnosti automatskih vanjskih defibrilatora.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: https://drava.info/