Županija podržala obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa

Na koprivničkom Zrinskom trgu u organizaciji Udruge liječenih i oboljelih od hepatitisa „HEPATOS-Koprivnica“ i u suradnji s Infektološkim odjelom OB Koprivnica, obilježen je Svjetski dan hepatitisa, s ciljem podizanja svijesti javnosti o javnozdravstvenom značaju virusnih hepatitisa, prvenstveno hepatitisa B i C.

Predstavnike Udruge i liječnike infektologe OB Koprivnica posjetili su zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja i predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal, koji su im zahvalili na svim aktivnostima koje provode u borbi protiv ove bolesti.

Na informativnom pultu građani su mogli doznati stručne informacije o virusnim hepatitisima, načinima prevencije te uzeti edukativne letke.

Aktivnosti obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana hepatitisa usmjerene su prema pozitivnim promjenama u prevenciji i liječenju ovih infekcija, kako bi se pridonijelo postizanju glavnog cilja prve Globalne zdravstvene strategije 2016.–2021. – eliminaciji virusnih hepatitisa u budućnosti. Slogan i poruka ovogodišnje kampanje SZO-a i Svjetskog saveza za hepatitis jest „NEhep – Eliminirajmo hepatitis!“ (engl. NOhep-Eliminate hepatitis), a aktivnosti koje pridonose eliminaciji hepatitisa su povećanje svjesnosti, edukacija i informiranje, testiranje i pravovremeno dijagnosticiranje, liječenje, ciljane prevencije koje se odnose na rutinsko cijepljenje protiv hepatitisa B, osiguranje kvalitete krvi i krvnih pripravaka u sustavu zdravstvene zaštite te prevencija rizičnog korištenja droga.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj od kroničnog hepatitisa C boluje oko 40.000, a od kroničnog hepatitisa B oko 25.000 ljudi. Posljednjih se godina u Hrvatskoj bilježi dvjestotinjak prijava novootkrivenih slučajeva hepatitisa C i stotinjak prijava novootkrivenih slučajeva hepatitisa B godišnje.

Služba ureda župana