Županija podržala obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca

Učenici Gimnazije Fran Galović ovog tjedna aktivno sudjeluju u obilježavanju Međunarodnog dana srednjoškolaca, koji se obilježava 17. studenog.

Cjelotjedni program događanja u koprivničkoj Gimnaziji inicirale su gimnazijalke Tatjana Matić, članica Upravnog odbora Udruge srednjoškolaca Hrvatske i urednica portala usred.hr te Ivana Dujak.

U četvrtak, 19. studenoga u dvorani Gimnazije održan je sportski turnir srednjoškolaca i studenata u kojem su sudjelovale četiri ekipe. Koprivničko – križevačka županija financijski je podržala organizaciju sportskog turnira, a zamjenik župana Ivan Pal službeno je otvorio turnir istaknuvši važnost obilježavanja ovog datuma.

Cilj organizatora je osvijestiti srednjoškolce da imaju svoja prava i da se znaju njima koristiti, ali i promovirati kulturu nenasilja, različitosti i suradnje škola na županijskoj razini i šire.

Međunarodni dan srednjoškolaca diljem svijeta obilježava se u spomen na praške studente i srednjoškolce koji su zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. studenog 1939., strijeljani bez suđenja. Ovaj dan povezan je s Deklaracijom o pravima srednjoškolaca. Projekt će uključivati prvenstveno srednjoškolce, ali i studente iz cijele Hrvatske.

Udruga srednjoškolaca Hrvatske (USRED) je udruga mladih koja se bavi informiranjem, obrazovanjem i umrežavanjem srednjoškolaca na nacionalnoj i europskoj razini. Ove godine pripremila je program u Koprivnici, ali i Varaždinu, Osijeku, Krapini, Daruvaru, Požegi, Splitu i Rijeci te niz aktivnosti i događaja za srednjoškolce i studente.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol