Županija podržala obilježavanje Europskog dana žrtava kaznenih djela

Europski dan žrtava kaznenih djela obilježava se 22. veljače, a prema smjernicama Europske komisije na taj se datum u svim zemljama članicama Europske unije na prigodan način, kroz stručna i edukativna javna događanja, provodi senzibilizacija građana o problematici položaja žrtava kaznenih djela.

Udruga HERA Križevci u suradnji s Policijskom upravom koprivničko-križevačkom u četvrtak, 21. veljače organizirala je javnu akciju obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela, koju je podržao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Javna akcija u skladu je s Nacionalnom strategijom razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2016. do 2020. godine i Direktivom 2012/29/EU Europskog Parlamenta i Vijeća o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela, prema kojima nadležna tijela država članica imaju obvezu poduzimati preventivne mjere s ciljem podizanja svijesti o pravima žrtava kaznenih djela kao i o drugim odredbama ove Direktive.

Cilj javne akcije bilo je upoznavanje građana o sustavu podrške žrtvama i svjedocima u Koprivničko-križevačkoj županiji te upoznavanje s pravima koje imaju. Građani su mogli dobiti informacije o načinu prijave kaznenog djela, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku, a dijelili su se letci i edukativni materijali. Ova javna akcija bila je dio aktivnosti programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” koji provodi Ženska soba te partnerske organizacije “HERA” Križevci, Delfin Pakrac, Deša Dubrovnik, Informativno pravni centar Slavonski Brod, Udruga Zvonimir Knin, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Centar za građanske inicijative Poreč, S.O.S. Virovitica, Ženska grupa Karlovac “Korak”, SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije. Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa.

Služba ureda župana