Županija podržala nacionalnu kampanju o pravima žrtava kaznenih djela

Na koprivničkom je Zrinskom trgu u srijedu, 3. listopada održana javna akcija u organizaciji Udruge za zaštitu i promicanje ljudskih prava HERA kojom je obilježena nacionalna kampanja o pravima žrtava kaznenih djela i sustavu podrške žrtvama i svjedocima.

Županija financijski podržava rad Udruge, posebno u projektu “Aktivno protiv nasilja”, a današnjoj je akciji prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić. Cilj akcije bilo je upoznavanje građana s uslugom pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima u Koprivničko-križevačkoj županiji. Nakon akcije, Udruga je pripremila i okrugli stol na istu temu u suradnji s Policijskom upravom koprivničko-križevačkom, kojemu je također prisustvovao zamjenik Ljubić.

Nacionalna kampanja o pravima žrtava kaznenih djela i sustavu podrške žrtvama i svjedocima provodi se na području cijele Hrvatske od 1. do 9. listopada, s ciljem promoviranja prava koja žrtve i svjedoci imaju prije, tijekom i nakon postupka te informiranja žrtava i svjedoka kaznenih djela kako bi što lakše prošli kroz traumatično iskustvo sudskog postupka i spriječili njihovu daljnju viktimizaciju. Akcija će se održati i na glavnom gradskom trgu u Bjelovaru u četvrtak, 4. listopada, od 10 do 11 sati, a također će se održati i okrugli stol u suradnji sa Policijskom upravom bjelovarsko-bilogorskom.

Aktivnosti nacionalne kampanje dio su projekta “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” koji provodi Ženska soba i partnerske organizacije HERA, Delfin Pakrac, Deša Dubrovnik, Informativno pravni centar Slavonski Brod, Udruga Zvonimir Knin, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Centar za građanske inicijative Poreč, S.O.S. Virovitica, Ženska grupa Karlovac “Korak” i SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije. Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa.

SOS telefon Udruge HERA za žrtve nasilja glasi 048/711-077, a građani se također mogu obratiti i u savjetovalište na telefon 048/271-335.

Služba ureda župana