Županija podržala aktivnosti projekta „Živjeti zdravo“

Zamjenik župana Ratimir Ljubić u petak, 20. listopada prisustvovao je aktivnostima „Hodajmo do zdravlja“ i „Volonteri u parku“, koje su u sklopu projekta „Živjeti zdravo“ održane u Koprivnici.

Riječ je o projektu koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo u partnerstvu s 21 županijskim zavodom, a tiče se informiranja, edukacije i senzibilizacije građana svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života. Za provođenje aktivnosti na području Koprivničko-križevačke županije zadužen je Županijski zavod za javno zdravstvo, u suradnji s Gradom Koprivnicom.

Okupljanje je započelo na Zrinskom trgu, gdje su se prigodno obratili ravnateljica Zavoda Draženka Vadla, zamjenik župana Ratimir Ljubić i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, a zatim se zajedno s okupljenim građanima krenulo u šetnju stazom kroz Trg bana Josipa Jelačića, Trg dr. Tomislava Bardeka, Ulicu Braća Radić, Sajmišnu ulicu, Oružansku ulicu, Reberinsku ulicu, Ulicu Matije Gupca, Školsku ulicu, ulicu Đure Estera do gradskog parka. Nakon šetnje, u gradskom su parku učenici Srednje škole Koprivnica, smjer medicinska sestra/tehničar, mjerili krvni tlak, dok su fizioterapeuti vodili vježbanje. Također, volonteri i treneri Bazena „Cerine“, fizioterapeuti i voditelji Društva naša djeca Koprivnica pripremili su razne igre i vježbe za najmlađe sudionike – vrtićarce i školarce, koje su ih oduševile. Aktivnostima su prisustvovali i korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica, Kluba „Mariška“, brojne udruge, Policijska uprava koprivničko-križevačka, HGSS stanica Koprivnica, izviđači, ravnatelji i predstavnici županijskih zdravstvenih ustanova, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić te pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja.

U ponedjeljak, 23. listopada s početkom u 10 sati u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo u Koprivnici na rasporedu je konferencija na kojoj će se detaljnije predstaviti projekt „Živjeti zdravo“, kao i primjeri dobre prakse u promicanju zdravlja i prevenciji bolesti iz škola, vrtića, udruga i drugih institucija.

Projekt je financiran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u okviru programa “Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014.-20120. godine, vrijedan je 30 milijuna kuna, a Vlada RH ga 2015. godine proglasila Nacionalnim programom. Voditeljica projekta u Koprivničko-križevačkoj županiji je Jasenka Vuljak Vulić, a u razdoblju od šest godina značajna će se sredstva ulagati u poboljšanje zdravlja cijele populacije kroz implementaciju u lokalnoj zajednici te će nastojati dati doprinos smanjenju negativnih učinaka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika.

Služba ureda župana