Županija podržala akciju Udruge „Dignitate“ kojom je obilježen Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi

U organizaciji Udruge volontera hospicijske i palijativne skrbi „Dignitate“, danas je na gradskom trgu u Koprivnici održana javna akcija kojom je obilježen Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi s ciljem senzibilizacije stanovništva i promocije palijativne skrbi. Akciju je podržala i Koprivničko-križevačka županija ispred koje je nazočila pročelnica UO za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek.

Članice Udruge Marija Križić i Ivana Golec, uz podršku učenika 5.razreda  koprivničke Srednje škole usmjerenja  medicinska sestra / tehničar opće njege, upoznali su prisutne s radom Udruge i planiranim aktivnostima te naglasile važnost palijativne/hospicijske skrbi kako bi se teško i neizlječivo bolesnim osobama osigurali dostojanstveni uvjeti do kraja života.

Pročelnica Blažek je informirala članove Udruge kako je u sklopu Razvojnog sporazuma sjevernih županija,  jedan od najznačajnijih projekata regionalni Centar za palijativnu skrb koji se planira izgraditi u sklopu OB Koprivnica, što će donijeti kvalitetniju skrb za pacijente.

Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi obilježava se svake godine drugu subotu u mjesecu listopadu, a ove godine obilježava se pod sloganom  „Ne ostavljajte nikoga iza sebe – jednakost u pristupu palijativnoj skrbi“, kako bi se ukazalo na to da svatko ima pravo na jednaki pristup palijativnoj skrbi  bez obzira gdje živi, koga voli, koje je dobi ili porijekla.

Civilizacijski napredak i dostojanstvo društva može se mjeriti upravo njegovim odnosom prema najranjivijim skupinama te bi zadatak svih država i vlada trebao biti osigurati razvoj i jednakost u pristupu palijativnoj skrbi. Osobe koje se bore s uznapredovalim, neizlječivim bolestima imaju pravo na skrb prilagođenu njihovim potrebama ,dostojanstvo i kvalitetu života do samoga kraja“, poručuju iz Udruge.

Služba ureda župana