Županija podržala 14. Đurđevečki medveni den i VI. Županijsko ocjenjivanje meda

Uz podršku Koprivničko-križevačke županije i Saveza Alpe Jadran, u organizaciji Klastera pčelara Podravina, Turističke zajednice Grada Đurđevca i Pčelarske udruge Bagrem na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu u subotu, 14. listopada održan je 14. Đurđevečki medveni den te VI. Županijsko ocjenjivanje meda, kojima je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Zamjenik Ljubić izlagačima je zahvalio na trudu koji ulažu u proizvodnju meda i mednih proizvoda, pohvalivši organizaciju ove tradicionalne manifestacije. Također je dodao kako se ove godine okupilo 35 izlagača, što pokazuje interes za ovakav način promocije te je ujedno zahvalio i posjetiteljima na dolasku, kao i vrtićarcima na sudjelovanju u kulturno-umjetničkom programu.

Prigodnim su se riječima obratili i gradonačelnik grada Đurđevca Hrvoje Janči te predsjednik Pčelarske udruge Bagrem iz Đurđevca Tomislav Patačko, dok su za bogat kulturno-umjetnički program bili zaslužni: Puhački orkestar DVD-a  Đurđevac,  Dječji vrtić ”Maslačak” Đurđevac, Dječji vrtić ”Pčelica” Molve, Dječji vrtić ”Zrno” Virje, Dječji vrtić ”Bubamara” Kalinovac, Dječji vrtić ”Fijolica” Novigrad Podravski, Dječji vrtić ”Bregunica” Novo Virje, Osnovna škola ”Grgur Karlovčan” Đurđevac te Osnovna škola Molve.

Posebnost ovogodišnjeg Đurđevečkog medvenog dena bilo je izlaganje inozemnih gostiju iz Slovenije i Mađarske, a najmlađi i oni nešto stariji mogli su uživati u gastro kutku – medenom doručku. Cilj projekta mednog doručka je potaknuti stvaranje zdravih prehrambenih navika te educirati javnost o koristima meda u svakodnevnoj prehrani.

Uz pčelarsku izložbu na kojoj su posjetitelji mogli razgledati staru pčelarsku opremu te kušati i kupiti proizvode od meda, održan je i izbor za naj pčelicu. Ove godine, titulu najpčelice osvojio je David Navijalić, drugo mjesto pripalo je Franciski Antolović, a treće mjesto osvojila je Dea Dugina.

Na VI. Županijskom ocjenjivanju meda, među 29 uzoraka iz cijele Županije, najboljim medom proglašen je med od bagrema Ivančice Prilika, a ukupno je dodijeljeno 20 zlatnih, 7 srebrnih i dvije brončane medalje.

Neposredno prije manifestacije, predstavljena je novouređena zgrada proizvođačke organizacije Klastera pčelara Podravina, koji je osnovan 2015. godine na inicijativu Grada Đurđevca, čime je malim pčelarima omogućeno da zajednički nastupaju na tržištu.

Pored brojnih posjetitelja i izlagača, manifestaciji su prisustvovali i saborski zastupnik Željko Lacković, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, potpredsjednik Županijske skupštine Marijan Ružman te predstavnici županijskih ustanova, vrtića i škola.

Služba ureda župana