Županija osigurala 800 tisuća kuna za provođenje programa pomoći u kući starijim osobama

U sjedištu Županije danas su potpisani sporazumi o provođenju programa pomoći u kući starijim osobama u 2015. godini, a kojeg su potpisali župan Darko Koren, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Đurđica Trbus te predsjednica Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentina Čadavec. Potpisivanju su prisustvovali zamjenici župana Darko Sobota i Ivan Pal, te pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja. Župan Koren je u svom obraćanju naveo da Županija i dalje nastavlja sa provođenjem Programa, ali vjeruje da će se opseg pružanja usluga u narednom razdoblju povećati i biti još kvalitetniji. Ovom prilikom izrazio je zadovoljstvo što je ovo jedan od „najdirektnijih“ programa pomoći što potvrđuju korisnici koji su izrazito zadovoljni pruženom uslugom.
Potpisano je četiri sporazuma koji se odnose na pružanje usluga pomoći u kući- Sporazum s Klubom „Mariška“ za 16 općina koji obuhvaća koprivničko i đurđevačko područje za razdoblje od siječnja do rujna 2015., Sporazum s Crvenim križom Križevci za četiri općine sa križevačkog područja za razdoblje od siječnja do rujna 2015., Sporazum s Klubom „Mariška“ za Grad Đurđevac za razdoblje od ožujka do prosinca 2015., te Sporazum s Crvenim križem za Grad Križevce za razdoblje od siječnja do prosinca 2015. Također, potpisan je Sporazum o financiranju dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima.
Navedenim sporazumima nastavljeno je financiranje usluga pomoći u kući starijim osobama čime je omogućeno da starije osobe iz 22 jedinice lokalne samouprave imaju i nadalje besplatne usluge, odnosno pomoć od strane gerontodomaćice i pomoćnog radnika.
Velika je vjerojatnost da će se u četvrtom kvartalu 2015. godine dio usluga financirati sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Troškovi pružanja ovih usluga tijekom navedenog razdoblja iznosit će 1.304.950 kuna. Iznosom od 789.508 kuna spomenute usluge će najvećim dijelom financirati Županija, dok će jedinice lokalne samouprave u njima sudjelovati s iznosom od 515. 442 kuna.

Zbog odustajanja Ministarstva socijalne politike i mladih da u travnju prošle godine obustavi suradnju na programu ”Dnevni boravak i pomoć u kući” koji se provodio u gradovima, ove godine bilo je potrebno osmisliti novi model financiranja usluga pomoći u kući u gradovima. Na poziv Županije trima gradovima da se troškovi usluga financiraju po sistemu 50:50 odazvali su se samo Grad Križevci i Grad Đurđevac.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.