Županija nastavlja sa sufinanciranjem prijevoza – jeftinije mjesečne karte za srednjoškolce

Na samom početku nove školske godine stigla je još jedna dobra vijest za srednjoškolce koji polaze županijske srednje škole i njihove roditelje – smanjuju se cijene mjesečnih karata za prijevoz autobusom. Naime, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2018./2019. („Narodne novine“ broj 76/18.), u skladu s kojom Koprivničko-križevačka županija nastavlja sa sufinanciranjem prijevoza učenika srednjih škola, ali uz još povoljnije uvjete.

Svi učenici trebali bi imati iste uvjete za srednjoškolsko obrazovanje, bez obzira na udaljenost od srednje škole i socio-ekonomske uvjete u kojima žive, što se posebno odnosi na domaćinstva iz udaljenijih ruralnih područja. Ovom se mjerom izjednačava dostupnost srednjoškolskog obrazovanja za sve učenike u odnosu na udaljenost od srednje škole i ekonomske mogućnosti roditelja da financiraju put do škole.

Župan Darko Koren na ovu je temu poručio:

Ove je školske godine država dala dodatan doprinos programu prijevoza srednjoškolaca na način da je povećala iznos svoje participacije za otprilike 22 posto, a mi smo ta sredstva usmjerili u drugačiji omjer financiranja mjesečnih karata, u pravcu smanjenja troškova učenika, odnosno njihovih roditelja. Smanjili smo njihovu participaciju u mjesečnoj karti, na način da će mjesečne karte za relaciju manju od 10 kilometara iznositi 50 kuna, za relaciju od 10 do 20 kilometara 60 kuna i za relaciju veću od 20 kilometara 75 kuna. Kada uzmemo u obzir činjenicu da jedna mjesečna karta košta i preko 1200 kuna, ako roditelj plati simboličnu cijenu od 75 kuna, smatramo kako im je to najbolja i najdirektnija pomoć u školovanju djece, uz sva druga ulaganja u obrazovni sustav.“

Za učenike koji putuju vlakom, mjesečno participiranje roditelja i dalje iznosi 30,00 kuna.

Služba ureda župana