Županija nastavlja s osiguravanjem besplatne prehrane za potrebite školarce – potpisan ugovor za projekt „Svi u školi, svi pri stolu 6“

Župan Darko Koren danas je s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Svi u školi, svi pri stolu 6“. Projekt se financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, u sklopu Poziva “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva za školsku godinu 2021.-2022.”, a njime se pruža potpora postojećim nacionalnim programima subvencioniranja prehrane.

Ministar Aladrović uručio je ukupno 28 ugovora vrijednosti preko 22 milijuna kuna predstavnicima gradova i županija, kojima će se osigurati školska prehrana za djecu koja su u riziku od siromaštva.

Bio bih najsretniji da nam ovi ugovori nisu potrebni, da u Hrvatskoj nema djece koja su u riziku od najgorih oblika siromaštva, no dok god je tako mi ćemo učiniti sve da udovoljimo postojećim potrebama“, istaknuo je ministar Aladrović, a pojašnjeno je i kako se ovakvim financiranjem omogućava veći obuhvat školske djece kojima je dostupan besplatan školski obrok, što je posebno važno za manje razvijene jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Župan Koren naglasio je kako će se provedbom projekta u školskoj godini 2021./2022. omogućiti besplatna školska prehrana za 900 učenika u siromaštvu i riziku od siromaštva iz svih 18 osnovnih škola kojima je Županija osnivač. Ukupna vrijednost projekta je 904.601,25 kuna, a financira se 85 posto iz FEAD-a te 15 posto iz državnog proračuna.

Uključenim učenicima je u školama osiguran jedan obrok dnevno, odnosno 157 tisuća obroka kroz cijelu školsku godinu.

 

Služba ureda župana

Fotografije: Ministarstvo rada mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike