Županija nastavlja s financiranjem HGSS Stanice Koprivnica

U utorak, 2. travnja u prostorijama Županijske uprave, župan Darko Koren i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Koprivnica Dejan Bojovski potpisali su Sporazum o financiranju redovne djelatnosti HGSS Stanice Koprivnica, a potpisivanju su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, ostali suradnici te članovi HGSS Stanice Koprivnica.

Župan je kazao kako snage HGSS besprijekorno odrađuju svoj posao na području Županije, a poseban naglasak stavio je na njihovu organiziranost i kvalitetu.

Vaš posao, osim ljudstva i opreme, traži i određeno financijsko praćenje te smo odlučili povećati sredstva koja izdvajamo, što govori u prilog tome da cijenimo vaš rad, a HGSS smatramo izuzetno važnom sastavnicom naših žurnih službi. Tu treba istaknuti da vi taj posao radite iz ljubavi i potrebno je zahvaliti vam na vašoj ulozi u zajednici u kojoj živimo, a u kojoj se pojavljuju specifične situacije koje zahtijevaju vaše vještine i spremnost. Mnogo ste napredovali i po pitanju edukacije, kontinuirano ulažete u sebe te vam još jednom zahvaljujem na dosadašnjoj suradnji i svemu što činite za naše građane.“, naglasio je župan.

Zahvalama se pridružio i zamjenik Ljubić te dodao: „Naš sustav civilne zaštite najviše se oslanja na vatrogasce i na HGSS, koji su educirani, opremljeni i imaju stručno ljudstvo. Pohvaljujem vas što sudjelujete u svim vježbama, posebno u zadnjoj koju smo imali na jezeru Šoderica povodom Dana civilne zaštite, a što se tiče izazova za naredno razdoblje, nadam se kako ćemo riješiti problem skladišnog prostora za vašu opremu. Drago mi je što smo vaš rad prezentirali našim općinski načelnicima kako bi se mogli aktivno uključiti u rad i financiranje HGSS-a, a u budućnosti vam želim što manje intervencija i da vašim uslugama pokrijemo područja sva tri grada u Županiji.“

Pročelnik Bojovski Županiji je zahvalio na podršci te kazao: „Županija je bila prva koja je primijetila potrebu za osnivanjem HGSS Stanice Koprivnica, a ove godine ćemo proslaviti tri godine od našeg osnutka. S početnih 12 članova došli smo do 31, a za to kratko vrijeme to je zaista velik uspjeh. Sve to govori kako je novac koji se ulaže opravdan, jer se ulaže u ljude koji su u svakom trenu spremni stupiti u akciju. U prošloj smo godini imali 14 akcija spašavanja, sedam intervencija, 19 osiguranja, sedam dežurstava, 14 vježbi, 88 preventivnih edukacija, 20 specijalističkih tečajeva i jedan instruktorski tečaj, što je dosta velik broj aktivnosti. U svemu tome nam je izuzetno važna podrška Županije.

Osvrnuvši se na osnivanje Ispostave Križevci prošle godine, pročelnik Bojovski napomenuo je kako je sljedeći korak osnivanje Obavještajne točke Đurđevac dok se ne steknu uvjeti za ispostavu, a krajnji je cilj da svaki grad u Županiji imaju svoju ispostavu. Kao jedan od većih izazova prošle godine spomenuo je sudjelovanje u poplavama u Novskoj, gdje su bili nositelji aktivnosti.

Nakon potpisivanje Sporazum prezentirani su film i fotografije koji su nastali na potražno-komunikacijskoj vježbi pod nazivom “Potraga za nestalim osobama” – Šoderica 2019., koju je organizirala Županija povodom Dana civilne zaštite Republike Hrvatske i Međunarodnog dana civilne zaštite.

Služba ureda župana