Županija nastavlja s aktivnostima promocije strukovnih zanimanja

U prostorima Županijske uprave u ponedjeljak, 3. prosinca održan je sastanak na temu kreiranja plana upisa u srednje škole i uvođenje novih zanimanja prema potrebama županijskog gospodarstva u školskoj godini 2019./2020. Sastanak je vodio zamjenik župana Ratimir Ljubić, a uz županijske pročelnice, prisustvovali su mu ravnatelji srednjih škola, tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać, predstojnica Područnog ureda Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vesna Kuterovac, Renata Lohajner iz Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica te Mladen Tenodi u ime Grada Križevaca.

Kao što je uvodno naglasio zamjenik Ljubić, na inicijativu Županije i suradnji s HGK Županijskom komorom Koprivnica, županijskom Obrtničkom komorom i Zavodom sa zapošljavanje, te ravnateljima srednjih škola, predstavnicima lokalne samouprave i gospodarstvenicima održani su brojni radni sastanci i promotivne aktivnosti kako bi se mlade potaknulo na upis strukovnih zanimanja. Svrha sastanaka bila je kroz sustavni pristup ponuditi učenicima zanimanja koja imaju budućnost na tržištu rada, a gospodarstvenicima omogućiti potrebnu i kvalificiranu radnu snagu. Osim prezentacija strukovnih zanimanja, pokrenut je i jedinstven projekt – portal promocije strukovnih zanimanja koji je namijenjen učenicima završnih razreda osnovnih škola, gdje se mogu na jednom mjestu dobiti sve potrebne informacije o zanimanjima, školama, praktičnoj nastavi i stipendijama, s naglaskom na deficitarna zanimanja.

Portal promocije strukovnih zanimanja možete vidjeti OVDJE.

Zamjenik Ljubić nadalje je kazao kako je cilj sastanka pokrenuti dijalog između gospodarstva i strukovnih škola kako bi se na vrijeme pripremili upisi za sljedeću školsku godinu te usuglasile potrebe oko uvođenja novih zanimanja. Takve bi inicijative prvenstveno trebale stići od institucija, a škole će imati dovoljno vremena da pripreme zahtjeve za verifikaciju.

Na temu upisa i stipendija planiramo održati sastanke i s gospodarstvenicima, kako bi prije svega vidjeli potrebe za radnom snagom. U tom procesu važni su i interesi učenika za određena zanimanja kako bi napravili kvalitetan plan. Prvi korak je vidjeti koja su to deficitarna zanimanja kako bi ravnatelji mogli dati zahtjeve za nova zanimanja, a zatim ćemo dogovoriti konkretan plan.“, pojasnio je zamjenik Ljubić te dodao kako se primjećuje pomak u upisnoj politici, posebno u odnosu na druge županije u Hrvatskoj, no predstoji još mnogo posla kako bi se uskladile želje i mogućnosti.

U raspravu se uključila i predstojnica Kuterovac koja je kazala kako su pri kraju s preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja. Neki od obrazovnih programa koji se dosad nisu provodili na području Županije, a za njima postoji potreba su: bravar, armirač, rukovatelj građevinskim strojevima, strojarski tehničar, grafički tehničar, tehničar za elektroniku i ostali. Doprinos raspravi dao je i tajnik Barać koji se složio s potrebom nastavka promocije strukovnih zanimanja, posebno kroz portal koji je najbliži učenicima, a spomenuo je i važnost cjeloživotnog učenja te problem praktične nastave.

Na kraju sastanka, zamjenik Ljubić zahvalio je svim sudionicima na suradnji i interesu, dodavši kako se novi sastanci planiraju već početkom sljedeće godine.

Služba ureda župana