Županija kroz program „Vodnog gospodarstva“ sufinancira polovicu iznosa jedinicama lokalne samouprave

U prostorijama đurđevačke Gradske vijećnice održano je svečano potpisivanje ugovora o izvođenju vodoopskrbnih mreža na području Đurđevca, te općina Ferdinandovac i Virje. Navedeni radovi financirat će se s 90 posto sredstava Hrvatskih voda i 10 posto sredstava grada i općina na čijem se području izvode radovi.

„Koprivničko-križevačka županija će sve radove na vodoopskrbi i sustavu odvodnje u 2014. godini u jedinicama lokalne samouprave sufinancirati sa 50 posto financijskih sredstava“ istaknuo je zamjenik Darko Sobota i pozvao jedinice lokalne samouprave da iskoriste ovu mogućnost.
Iz županijskog proračuna po istom kapitalnom projektu, također se sufinanciraju graditeljski zahvati prema ishođenim građevinskim dozvolama kod jedinica lokalne samouprave koje nemaju zaključene ugovore sa Hrvatskim vodama (intenzitetom do 50 posto, a sukladno rezerviranim sredstvima u proračunu).
Ugovore sa izvođačima radova potpisali su predstavnici investitora i đurđevačkih Komunalija.
Na području Đurđevca započinje izgradnja vodoopskrbne mreže Suha Katalena – Sveta Ana dužine 6,8 kilometara vrijedna gotovo 2,1 milijuna kuna. Na području općine Virje, naselja Šemovci, Hampovica, Rakitnica, Miholjanec i Donje Zdjelice počinje izgradnja sekundarne vodovodne mreže dužine 10,5 kilometara vrijednosti 2,6 milijuna kuna. U naseljima Brodić i Tolnica s područja Ferdinandovca izgradit će se vodoopskrbna mreža dužine 2,5 kilometra vrijedna oko 657 tisuća kuna.
Ovom prigodom gradonačelnik grada Đurđevca Željko Lacković naglasio je važnost razvoja vodoopskrbnog područja i vodnih kapaciteta koje Đurđevac ima, te je u dogovoru s načelnicima koji sudjeluju u radu Skupštine Komunalija, a u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom i potporom Bjelovarsko-bilogorske županije napravljena platforma za izgradnju vodocrpilišta “Đurđevac 2” kako bi se izgradnjom bunara osigurala voda za ovo područje.
Zamjenik župana Darko Sobota naglasio je kako Županija podržava projekt izgradnje vodocrpilišta “Đurđevac 2”, te da će sudjelovati u projektu budući da na području Đurđevca ima velikih nalazišta vode koja mogu poslužiti za stanovnike ovoga područja, ali i šire.
Osim zamjenika župana, u ime Koprivničko-križevačke županije svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijan Štimac.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.

Foto: Web Grada Đurđevca