Županija i županijska Turistička zajednica osigurale 350 tisuća kuna za privatne iznajmljivače

U prostorima Županijske uprave danas su potpisani ugovori kojima su dodijeljene financijske potpore za unaprjeđenje smještajnih kapaciteta na području Koprivničko-križevačke županije za 2021. godinu, u okviru Javnog poziva koji je raspisala županijska Turistička zajednica. Ugovore je s vlasnicima privatnih smještaja potpisao župan Darko Koren, ujedno i predsjednik županijske Turističke zajednice, a na raspolaganju je bilo ukupno 400 tisuća kuna, od čega je iskorišteno 350 tisuća za 20 korisnika s područja županije. Maksimalni iznos potpore bio je 20 tisuća kuna, a one su dodijeljene za otvaranje novih smještajnih objekata i/ili povećanje kapaciteta postojećih, prijelaz u višu kategoriju, rekategorizaciju i za poboljšanje uvjeta za boravak turista.

Pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev kazala je kako se kroz ovaj Javni poziv nastojalo potaknuti vlasnike smještaja na bavljenje turističkom djelatnošću s ciljem povećanja broja smještajnih kapaciteta i kvalitete smještajne ponude.

Cilj Javnog poziva nije bilo samo unapređenje kvalitete smještaja, nego i otvaranje novih, a ova mjera rezultirat će otvaranjem pet novih registriranih smještanijih objekata na području županije. Ovo je bio prvi, ali ne i posljednji javni poziv, a sredstva koja je osigurala Županija i TZ KKŽ zasigurno će pomoći u podizanju kvalitete smještaja te povećanju broja turističkih dolazaka i noćenja“, dodala je Sočev.

Župan Koren je istaknuo zadovoljstvo što će financijska potpora pomoći turističkom sektoru koji je zbog pandemije koronavirusa osjetio veliku krizu, a posebice privatni iznajmljivači smještajnih kapaciteta koji su sugerirali da su ovakve mjere najbolji put da se pomogne.

 „Kroz javni poziv smo osigurali i više sredstava nego što je to trebalo i sigurno ćemo iduće godine poziv ponoviti.  Želimo da budete zadovoljni i uspješni te da svi zajedno uspješno  prebrodimo ovo razdoblje koronavirusa. Smještajni kapaciteti kod nas nisu blizu one zadovoljavajuće razine, no razvoj turizma se zasniva prvenstveno na privatnoj inicijativi, a od nas – javne uprave koja ima svoju ulogu i u turizmu, se mogu očekivati razne vrste potpora kao i promocija. Doživite današnji susret kao naše priznanje vama na trudu u svemu što činite za turistički sektor,  vrata Turističke zajednice uvijek su vam otvorena“, kazao je župan Koren.

Zahvale Županiji i županijskoj Turističkoj zajednici na podršci u poslovanju uputili su Nikolina Lončar uime koprivničkog Hotela Zlatan, Martin Jušta, vlasnik OPG-a s đurđevačkog područja te Petra Stančić, vlasnica Bakine kuće za odmor s križevačkog područja.

Spomenimo i kako su potpisivanju ugovora prisustvovali pročelnici županijskih upravih tijela Melita Ivančić i Marijan Štimac.

 

Služba ureda župana