Županija i ministar Tolušić podržali proslavu 110. obljetnice Stočarske udruge Gola

Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i u organizaciji Hrvatske stočarske udruge Gola, Općine Gola i Hrvatske poljoprivredne agencije, u subotu, 17. studenoga u Goli je obilježena 110-ta obljetnica djelovanja Hrvatske stočarske udruge Gola, a događanje je podržala i Županija te zamjenik župana Darko Sobota i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Program je započeo okruglim stolom na kojem je bilo riječi u uzgoju simentalskog blaga u Prekodravlju i Hrvatskoj, što traje preko stoljeća, s naglaskom na budućnost ove poljoprivredne grane, a predavači dr.sc. Ivan Jakopović i dr.sc. Zdenko Ivkić  održali su predavanja o genetskoj izgradnji i uzgojnim izazovima.

Nakon toga uslijedila je stočarska izložba na kojoj je bila predstavljena kolekcija steonih junica i kolecija krava simentalske pasmine, a simentalka Ivana Kuzmića iz Otočke proglašena je šampionkom izložbe. Suci su bili Zdenko Ivkić i Franjo Poljak iz Hrvatske poljoprivredne agencije te Jože Smolinger iz Slovenije, a uz šampiona izložbe proglašena su i tri najbolja primjerka u kategoriji krava, gdje je prvo i treće mjesto pripalo je kravama Stjepana Pašice, a drugo mjesto kravi Josipa Zlatara. Među junicama najboljom je proglašena junica Mladena Novaka, druga je bila junica Zdravka Vedriša, a treća Ivana Kuzića.

U Društvenom domu zatim je održana svečana sjednica Hrvatske stočarske udruge Gola, a uz zamjenika Sobotu i predsjednika Pintara, prisustvovali su joj potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, ravnatelj HPA Zdravko Barać, predsjednik Udruge Franjo Rac, saborski zastupnici Damir Felak i Branko Hrg, brojni načelnici općina, predstavnici uzgajivača i udruga te mještani.

Zamjenik Sobota istaknuo je važnost stočarstva u Prekodravskom kraju u kojem se uzgaja najveći broj kvalitetnih grla te je Udruzi i uzgajivačima čestitao na kontinuiranom radu, dodavši kako će uvijek imati podršku Županije. Načelnik Milinković kazao je kako se rijetko koja sredina može pohvaliti ovolikom predanošću stočarstvu kao što je Prekodravlje, a ravnatelj Barać naglasio je dobru suradnju s Udrugom s kojom su realizirane brojne izložbe i bambino kupovi. Predsjednik Udruge Franjo Rac ovom je prilikom iskazao priznanje generacijama stočara zahvaljujući čijem angažmanu je danas moguće bilo održati ovakvu proslavu.

Čestitkama vrijednim stočarima i članovima Udruge pridružio se i ministar Tolušić te im je ujedno predstavio mjere i konkretne programe kojima im se nastoji pomoći i probuditi ovu ne granu poljoprivrede kojom se ljudi bave već tisućljećima.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Glas Podravine i Prigorja