Županija i Klub članova „Selo“ organizirali predavanje „Za razvoj ruralnih krajeva“

Koprivničko-križevačka županija i Klub članova „Selo“ organizirali su predavanje na temu „Za razvoj ruralnih krajeva“ namijenjeno poljoprivrednim proizvođačima, vlasnicima OPG-ova i svima koji se bave ili se planiraju baviti seoskim turizmom u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Koprivnici. Predavanje je održano 29. siječnja u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Koprivnici, a tom prigodom su uručene i zahvalnice nominiranima u sklopu projekata Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, Zlata vrijedan i Mladi poljoprivrednik.

Prije podjele zahvalnica i početka predavanja predsjednica Kluba članova „Selo“ Dijana Katica pozdravila je sve prisutne te istaknula:„Upravo vi zaslužujete ne samo potpore putem financija već i putem edukacije i adekvatne i dobre promocije. Nažalost, trenutno u Hrvatskoj nemamo niti zasebne web stranice, a kamoli druge načine promocije ruralnog turizma na nacionalnom nivou osim projekata koje provode pojedine županije kao što to uspješno provodi Koprivničko-križevačka županija.“

IMG_1655mNekoliko riječi uputio je i zamjenik župana Darko Sobota istaknuvši kako Koprivničko-križevačka županija doprinosi razvoju ruralnog turizma kroz potporu brojnim projektima i manifestacijama te dodao: „Zahvaljujem svima vama koji ste predstavili sebe, predstavili svoje jedinice lokalne samouprave, a na takvim manifestacijama predstavljate našu Županiju gdje se mi ponosimo svima vama. Koprivničko-križevačka županija je vrlo aktivna u razvoju ruralnog turizma, prije svega na način organizacije raznih sajmova, ne samo na području naše županije nego i šire, kao i ovakvih besplatnih edukacija.  Mi smo tu da pomognemo našim registriranim poljoprivrednim proizvođačima da se predstave na način kako oni to i zaslužuju” zaključio je zamjenik Sobota.

Zamjenik Sobota ujedno je i zahvalio Dijani Katici što sa svojom ekipom promovira OPG- ove s područja Županije.

Zahvalnice za promicanje poljoprivredne proizvodnje, tradicionalnih vrijednosti, ruralnog prostora i Koprivničko-križevačke županije u sklopu projekta Suncokret ruralnog turizma Hrvatske uručili su zamjenik Sobota i Dijana Katica Seoskom turizmu Rakić, Turističkoj zajednici Đurđevac, Etno kući obitelji Karlovčan, Seljačkom domaćinstvu Jastrebov vrh i Turističkoj zajednici Križevci. Zamjenik Sobota uručio je i zahvalnice Obrtu Jara i Ivanu Imbrišiću kojeg je Županija predložila za najbolju mladu nadu u poljoprivredi u sklopu projekta Zlata vrijedan i Josipi Matojić za osvojeno drugo mjesto u izboru najboljeg mladog poljoprivrednika u sklopu projekta Mladi poljoprivrednik.

IMG_1644mDijana Katica uručila je posebnu zahvalnicu Koprivničko-križevačkoj županiji za njen doprinos u promicanju poljoprivredne proizvodnje, tradicionalnih vrijednosti i ruralnog prostora koju je primio zamjenik Sobota.

Voditelj Odsjeka za poljoprivredu, ruralni razvoj, šumarstvo i lovstvo u Županiji, Denis Maksić govorio je o Internacionalizaciji agrara koju predvodi portal Agroklub u suradnji sa županijama te putem videa objasnio posjetiteljima kako se upisati u Bazu poljoprivrednih proizvođača.

U sklopu predavanja „Osnove ruralnog turizma“ Dijana Katica govorila je o nastankuIMG_1684m ruralnog turizma u europskim zemljama i trenutnom stanju u Hrvatskoj te njegovim posebnim oblicima, a posjetitelje je upoznala i sa zaštitom okoliša, kulturne i prirodne baštine te općenito energetskom učinkovitosti.

O pravnom okviru za registraciju i rad turističkih seljačkih gospodarstava govorila je Andrea Pešutić pruživši informacije o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane, zaštiti autohtonih proizvoda te veterinarskim i sanitarnim propisima.

Robert Baćac je održao predavanje „Marketing i promocija“ u sklopu kojeg je govorio o značaju marketinga, promidžbi, komunikaciji, brendiranju proizvoda i usluga te objasnio kako povezati Turistička seljačka gospodarstva i ostale poduzetnike u ruralnom turizmu s turističkim tržištem.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.